Tvarohovovo-jahodová charlotta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
ROLÁDA: 3 vajcia * 3 hrste hladkej múky * 3 hrste práškového cukru * červený tekutý džem * NÁPLŇ: mäkký nízkotučný tvaroh v kelímku * 1 vajce * 1/2 litra mlieka * 1/2 hery * 5 PL práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 1 potravinárska želatína 20g * DO PLNKY: jahodový kompót * VERCAJCH: celofán * mastný papier * asi 2 litrová okrúhla nádoba na charlottu
POSTUP PŘÍPRAVY
Ako by to bolo so zákonom schválnosti, keď sa mi práve na Deň matiek nepodaril zákusok :-((( Želatína sa mi zliala do rolády a efekt zmizol :-( Ale nevadí, zjesť sa dala - a vraj bola vynikajúca :-)
 |
1. Postup pridávam, hoci sa výsledný efekt moc nevydaril - no čo už, nehambím sa priznať, že som to jednoducho pokazila, lebo som sa ponáhľala. Na šarlotu najprv upečieme rýchlu roládu a potom do nej urobíme plnku. Takže oddelíme vajíčka od žĺtkov, |
 |
2. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom. Recept na túto jednoduchú roládu mám od nebohej babičky, ktorá všetko váženie prenechávala na hrste. Akú veľkú hrsť máte, toľko zoberte :-))) Takže keď použijete 4 vajíčka, použite 4 hrste práškového cukru a 4 hrste hladkej múky. |
 |
3. Takisto vyšľahajte na tuhý sneh aj 3 bielka. |
 |
4. Vyšľahané žĺtky spojíme opatrne so snehom a múkou. Opatrne miešajte - do žĺtkov postupne pridávajte po jednej lyžici vyšľahaného snehu a jednej lyžici múky. A fertig. |
 |
5. Na plech si nachystajte papier na pečenie, vylejte naň cesto |
 |
6. a povrch uhlaďte. |
 |
7. Upečte pri teplote 180 stupňov - trvalo to asi 15 minút. Po upečení, ešte za horúca, roládu preneste na vlhkú utierku a zviňte ju. Takto ju nechajte mierne vychladnúť. |
 |
8. Roládu nechajte na pokoji a rýchlo si urobíme želatínovú tvarohovo-jahodovú náplň. Do misy dajte mäkký tvaroh, polovicu hery, |
 |
9. vanilkový cukor, |
 |
10. práškový cukor, |
 |
11. a horúce mlieko. (Predtým, ako vylejete pol litra horúceho mlieka do misy, odoberte z neho asi 1-1,5 deci a nechajte ho v hrnčeku trocha vychladnúť na želatínu) |
 |
12. V hrnčeku mlieka rozmiešajte želatínu a nechajte ju napučať. Keď bude hustá a napučaná, pridáme ju do misy s mliekom. |
 |
13. Zatiaľ všetky suroviny s horúcim mliekom vyšľaháme elektrickým šľahačom na hladkú hmotu. Dajte si na misu nejakú utierku alebo celofán, masa je veľmi riedka, takže by Vám ofŕkalo pol kuchyne a Váš nový "vohoz". |
 |
14. Do vyšľahanej masy pridajte napučanú želatínu, nechajte to trocha vychladnúť a pridajte |
 |
15. jedno celé surové vajíčko a opäť rozmixujte. Náplň do šarloty je urobená, a tak ju dajte na pár minút do mrazáku, potom do chladničky, aby trocha stuhla. |
 |
16. Keď strčíte krém do chladničky, tak nachystáme roládu. Polovychladnutú roládu opatrne rozbaľte, papier odstráňte, |
 |
17. rozotrite na ňu riedky červený džem - najlepšie jahodový alebo slivkový, |
 |
18. roládu zviňte, |
 |
19. a pokrájajte na tenké roládky. |
 |
20. Dno okrúhlej misky vyložte celofánom alebo jemnými igelitovými sáčkami a postupne poukladajte po celom dne a bokoch nakrájané roládky. |
 |
22. Asi takto nejako. Misu oužívam túto asi 1,5 litrovú, nemám odhad :-))) |
 |
23. Na roládky poukladajte kompótové, dobre scedené mäkké ovocie. Použila som jahody, pár jahôd si odložte na ozdobu. Masu v chladničke nechajte stále tuhnúť, pokiaľ nebude hustá, aby "nevyplavila" roládky v mise. Ja som sa ponáhľala, tvarohová zmes mi ešte moc nestuhla, takže výsledný efekt charlottky bol na zaplakanie. Teda aspoň pre mňa :-((((( |
 |
24. Tuhnúcu zmes potom nalejte na roládky, |
 |
25. A hotovo. Charlottu strčte na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky, najideálnejšie na celú noc. Potom prečnievajúce okraje odrežte, spapajte alebo hoďte nejakému hafančekovi. |
 |
26. Potom ju vyklopte na misu a hotovo. Inak to nie je také zdĺhavé ani zložité, ako to vyzerá, všetka príprava trvá necelú hodinku - teraz rátam bez čakania, pokiaľ želatínová zmes trocha stuhne. |