*♥*Gnocchi *♥* (čítaj ňoky)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3-4 zemiaky, 100 g polohrubej múky, 1/2 PDP, 1 žĺtko, 1 vajíčko, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté postrúhame a dáme na dosku s múkou, PDP, pridáme žĺtko, vajíčko a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré sa už nelepí. Rozdelíme ho na dve alebo tri časti a z každej urobíme šúlec. Z neho potom odkrajujeme malé kúsky, z ktorých robíme malé guličky (o kúsok menšie ako orech). Pomocou vidličky guľôčku roztlačíme a potom druhou vidličkou alebo prstom zrolujeme z vidličky dole, čím sa cesto sformuje do typického tvaru gnocchi. Gnocchi varíme vo vriacej osolenej vode. Po uvarení ich ocedíme na site a vhodíme do misy s maslom. Podávame so syrovou omáčkou alebo s rôznymi prívarkami (špenát ap.)
|
Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté postrúhame a dáme na dosku s múkou, PDP, pridáme vajíčko a štipku soli. Vyhnetieme cesto, ktoré sa už nelepí. |
|
Rozdelíme ho na dve alebo tri časti a z každej urobíme šúlec. |
|
Z nich potom odkrajujeme malé kúsky, |
|
z ktorých robíme malé guličky (o kúsok menšie ako orech - čím menšie, tým lepšie). |
|
Pomocou vidličky guľôčku roztlačíme |
|
a potom druhou vidličkou alebo prstom zrolujeme z vidličky dole |
|
čím sa cesto sformuje do typického tvaru gnocchi. |
|
Gnocchi varíme vo vriacej osolenej vode cca 10 - 15 min. To závisí od toho, koľko múky sme "všolichali" do cesta :)
Po uvarení ich ocedíme na site a vhodíme do misy s maslom. |
|
Podávame s rôznymi omáčkami. Môžeme si ich pripraviť do foroty a dať zmraziť. |