Nevarená chrenová, kôprová omáčka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 biely jogurt, 4 lyžice polotučného mlieka, 2 natvrdo uvarené vajíčka, chren /čerstvý, alebo sterilizovaný/, citrón, cukor, soľ, petržlenová vňať. ***Ak chcete pripraviť kôprovú – miesto chrenu použijete čerstvý kôpor a vynecháte petržlenovú vňať.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z receptov oddelenej stravy. Výborná a ľahká omáčka, vhodná aj ku grilovaným, mäsovým a zeleninovým jedlám.
 |
Do mixéra dáme jogurt, mlieko, zmixujeme na hladkú hmotu, (mimo diétky môžete použiť aj kyslú smotanu a mlieko) |
 |
pridáme natvrdo uvarené a pokrájané vajíčka, soľ, lyžičku postrúhaného čerstvého chrenu /ak dáte čerstvý, treba ochutiť omáčku troškou citrónovej šťavy a cukrom – v recepte je uvedený ocot a umelé sladidlo/ - ja som dala 4 lyžičky sladkokyslého sterilizovaného (množstvo si treba prispôsobiť chuti a záleží od toho, aký ostrý je chren),
vymixujeme nahladko; |
 |
počas mixovania som pridala ešte tak za lyžicu olivového oleja |
 |
pridala som ešte lyžičku cukru, |
 |
lyžicu citrónovej šťavy |
 |
prešľahať, vznikne jemná sladkokyslá omáčka, ochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou (ja ochucujem len toľko, koľko sa zje, aby omáčka neskysla). Samozrejme, môžete si ju ochutiť aj pretlačeným cesnakom. |
 |
- tip (nielen) na bielkovinový deň - kuracie prsia jemne narežeme z oboch strán, ochutíme grilovacím korením, ak korenie neobsahuje soľ, tak posolíme, posypeme troškou rasce a opražíme domäkka na panvici, ktorú jemne pretrieme olivovým olejom. Hotové prelejeme omáčkou a podávame so zeleninovým šalátom. |
 |
- keď máme chuť len na zeleninu, tak si môžeme uvariť zemiaky, alebo udusiť, či ugrilovať zeleninu, jemne pofŕkať olivovým olejom, preliať omáčkou a pridať si čerstvú zeleninu, alebo zeleninový šalát. |