Nevarená chrenová, kôprová omáčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 biely jogurt, 4 lyžice polotučného mlieka, 2 natvrdo uvarené vajíčka, chren /čerstvý, alebo sterilizovaný/, citrón, cukor, soľ, petržlenová vňať. ***Ak chcete pripraviť kôprovú – miesto chrenu použijete čerstvý kôpor a vynecháte petržlenovú vňať.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z receptov oddelenej stravy. Výborná a ľahká omáčka, vhodná aj ku grilovaným, mäsovým a zeleninovým jedlám.

Do mixéra dáme jogurt, mlieko, zmixujeme na hladkú hmotu, (mimo diétky môžete použiť aj kyslú smotanu a mlieko)
pridáme natvrdo uvarené a pokrájané vajíčka, soľ, lyžičku postrúhaného čerstvého chrenu /ak dáte čerstvý, treba ochutiť omáčku troškou citrónovej šťavy a cukrom – v recepte je uvedený ocot a umelé sladidlo/ - ja som dala 4 lyžičky sladkokyslého sterilizovaného (množstvo si treba prispôsobiť chuti a záleží od toho, aký ostrý je chren), vymixujeme nahladko;
počas mixovania som pridala ešte tak za lyžicu olivového oleja
pridala som ešte lyžičku cukru,
lyžicu citrónovej šťavy
prešľahať, vznikne jemná sladkokyslá omáčka, ochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou (ja ochucujem len toľko, koľko sa zje, aby omáčka neskysla). Samozrejme, môžete si ju ochutiť aj pretlačeným cesnakom.
- tip (nielen) na bielkovinový deň - kuracie prsia jemne narežeme z oboch strán, ochutíme grilovacím korením, ak korenie neobsahuje soľ, tak posolíme, posypeme troškou rasce a opražíme domäkka na panvici, ktorú jemne pretrieme olivovým olejom. Hotové prelejeme omáčkou a podávame so zeleninovým šalátom.
- keď máme chuť len na zeleninu, tak si môžeme uvariť zemiaky, alebo udusiť, či ugrilovať zeleninu, jemne pofŕkať olivovým olejom, preliať omáčkou a pridať si čerstvú zeleninu, alebo zeleninový šalát.