(Zapekane) syrove cestoviny s brokolicou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cestoviny (1-1,5 balika - pre rodinu,prip.ked varime "aj na zajtra") * brokolica (1 hlavicka) * parky / spekacky / kuracie maso / sunka (co mame doma - co nam chuti) * por (1 mensi alebo polovicu vacsieho - prip.podla chuti) * tvrdy syr * OMACKA: 1 smotana na varenie * 2 syry v crievku (ja mam na varenie najradsej tie tescacke - su lacne a trosku redsie ako tie ostatne - rychlejsie sa roztopia) * mlieko podla potreby (my mame radi redsie omacky, takze som dala asi 7 dl) * cesnak (3 struciky) * trosku solamylu na zahustenie (cca 1CL) * sol, vegeta, cier.korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Viem,ze je tu uz par receptov na zapekane cestoviny, ale tak inspiracie nie je nikdy dost ;o)
A komu sa nechce zapekat, nemusi, su vyborne aj bez toho, len tak s omackou

Na omacku si zohrejeme smotanu s trochou mlieka a nechame v tom roztopit syry (tie z crievka, tvrdy zatial nie). Dolejeme zvysne mlieko, alebo ho dolievame podla potreby postupne. Pridame na kolieska nakrajany por a parky (prip. varene (opecene) kuracie maso). Chvilu povarime, zahustime a dochutime solou, vegetou, cier.korenim. Odporucam osolit viac ako bezne omacky, cestoviny a brokolica nam to trosku zneutralizuju, tak aby to nakoniec nebolo take nijake. Ale vsak dosolit sa da stale ;o) Nakoniec pridame pretlaceny cesnak.
Cestoviny si uvarime. POZOR, nevarime do makka, aby sa nam pri zapekani nerozvarili. Staci povarit tak 5 min. a prikryte nechat chvilku dojst. Zcedene cestoviny si jemne poolejujeme a zmiesame s pripravenou syrovou omackou. Primiesame na pare (alebo ako bezne varime) uvarenu brokolicu (tiez len napoly uvarenu) Pokial nemame cas a chut zapekat, cestoviny aj brokolicu si uvarime "tak akurat" a v tomto bode koncime a obedujeme.
Do olejom vymastenej zapekacej nadoby (na mnozstvo ako uvadzam v recepte treba dost velku - ja som zapekala v nadobe a zvysok vo vrchnaku ;o) si navrstvime cestoviny - teda, mne sa to nedalo vsetko vymiesat v miske,tak som dala polovicu cestovin s omackou, na to brokolicu, tvrdy syr a do zvysku som uz zamiesala zvysnu brokolicu a dala na vrch.
Vrch posypeme tvrdym syrom a do rury vyhriatej na 200 stupnov dame zapiect na cca 20 min. (do zlata)
The End