
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Pôvodne som mala úplne inú predstavu, ale ako to u mňa býva, vždy je všetko nakoniec inak a tak z pôvodneho vzniklo toto :) Ale som rada, že som to zachránila, prvý pokus bol katastrofa :D Do pozornosti však dávam krémy, ktoré som použila, lebo torta chutila vynikajúco a tak sa chcem podeliť :)
POSTUP PŘÍPRAVY
Piškótový korpus, ktorý je jednoduchý, nadýchaný a vhodný aj do ráfikov: - 5 vajec - 150 g práškového cukru - 100 g polohrubej múky - 3 lyžice vlažnej vody - 3 lyžice oleja - 1/2 balíčka prášku do pečiva -
Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista, postupne pridáme vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto upečieme vo vymastenej tortovej forme, pečieme na 150 C asi 35-40 min., treba sledovať.
Na 1. krém: - 4 žĺtky - 8 dl mlieka - 2 vrecúška vanilkového pudingu - 300 g cukru - 3 vanilínové cukry - 1 fľašťička mandľovej arómy - 100 g rozpustenej čokolády na varenie - 500 g masla/margarínu - 40 g kakaa - 150 g ríbezľového džemu - 200 g nahrubo posekaných madlí (nemusí byť)- KRÉMU JE NAOZAJ VEĽA, dala som ho veľmi veľa a ešte mi ostalo, čiže myslím, že v kľude stačí aj POLOVIČNÁ dávka.
Uvaríme vo vodnom kúpeli zo žĺtkov, pudingu, mlieka, cukru a vanilkového cukru hustý krém. Rozdelíme ho na 1/3 a 2/3. Do menšej dávky ešte za tepla zamiešame mandľovú arómu, do druhej rozpustenú vlažnú čokoládu. Obidve dávky necháme vychladnúť. Mäkké maslo vymiešame do peny, 200 g dôkladne zmiešame s bielym krémom, do 300 g najprv prisypeme kakao a potom ho zmiešame s čoko krémom. Potom už len zohrejeme lekvár, potrieme prvý plát, natrieme bielym krémom a posypeme praženými mandľami (nemusí byť), dáme ďalší plát, potrieme ho tiež džemom, natrieme čoko krém, môžeme opäť prisypať mandle a dáme posledný plát a potrieme celú tortu zvyšným krémom. Krém je vhodný pod marcipán, pretože dobre zatuhne :) A je naozaj chutný, trošku finančne náročnejší, ale na výnimočné udalosti priam luxusný!
Na 2. krém: viď recept na moju jahodovú tortu, robila som ju už x krát a vždy mala veľký úspech, je nenáročná, ľahúčka a neuveriteľne chutná! Tu: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=7354&user=54349
![]() |
Ešte pohľad z vrchu :) |