Mušelínová omeleta s tvarohovo-jablkovou náplňou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 OMELETY: 4 vajíčka * 2 PL šľahačkovej smotany * 1 PL vanilkového cukru * TVAROHOVO-JABLČNÁ NÁPLŇ: 3 väčšie jablká * polievková lyžica medu * šťava z citróna * kúsok masla * mäkký nízkotučný tvaroh * mletá škorica na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Dievčence, za tento múčnik by som si nechala odrezať obe ruky :-))) Jedná sa o ľahučký vynikajúci dezert z knihy francúzskej kuchyne.
 |
1. Jablká budeme potrebovať rozdelené na osminky. |
 |
2. Jednotlivé osminky ošúpte zo šupiek. |
 |
3. Jablká pofŕkajte citrónovou šťavou a hneď poputujú na plameň. |
 |
4. Do kastróla dajte väčšiu lyžicu medu - kľudne aj kopcom, ak máte kyslejšie jablká. |
 |
5. Pridajte kúsok masla... |
 |
6. ... a nasypte jablká. Nechajte dusiť. Miešajte opatrne, aby ste jablká nerozlámali, mali by ostať v osminkách. |
 |
7. POkiaľ sa dusia jablká, urobíme si dve omelety. Vajíčka rozdeľte na žĺtky a bielka, |
 |
8. pridajte lyžicu vanilkového cukru, |
 |
9. ... a dve lyžice šľahačkovej smotany. Dobre vymiešajte. |
 |
10. Do vymiešaných žĺtkov pridajte tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešajte. |
 |
11. Na väčšej kvalitnej panvici urobte dve omelety. Ak nemáte žiadne skúsenosti s mušelínovými omeletami :-))), tak to bude trocha zložitejšie. Pravá francúzska omeleta sa robí takto: do panvice dáte roztopiť asi 30-40 g masla, keď bude maslo horúce, vlejete polovičku cesta a zo začiatku, kým omeleta nezačne tuhnúť, ju miešajte ako praženicu. Keď začne tuhnúť, tak ju iba odliepate vareškou od stien panvice a necháte dopražiť. Neotáčajte ju, omeleta sa praží iba z jednej strany, z druhej ostáva polosurová, na ktorú sa navrství krém. |
 |
12. Jablká by už mali byť udusené a mäkkkkučké, odstavte ich z ohňa |
 |
13. ... a jemne vmiešajte mäkký nízkotučný tvaroh. MIešajte opatrne, aby ste jablká nepolámali. |
 |
14. Omeletu opatrne vyberte z panvice, presuňte na tanier, polejte jablkovo-tvarohovou náplňou. Ak ste robili omeletu na veľkej panvici, tak náplň navrstvite iba na jednu polovicu omelety a prehnite ju. Určite Vám bude veľmi chutiť, je to dezert ľahučký ako mušelín a budete vládať potom ešte aj čo-to urobiť :-))) |