
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
40 dg pečene (môže byť bravčová, ale ja to robím z kuracej), 4 vajcia, 2 dl šľahačky, 2dl oleja (ale lepšia je dať kačaciu či husaciu masť - tým práve získame tú chuť kačacej pečienky), 1/2 čL soli, 1čL vegety, 1/2 čL mletého čierneho korenia (nemusí byť)
POSTUP PŘÍPRAVY
Z pečene odstránime blanky a všeliaké tie nechutné čudá belavej farby. Roztopíme si masť, aby sme si mohli odmerať 2 dl (alebo dajte aj "baj očko", keď bude menej, bude diétnejšia). Všetky ingrediencie hodíme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Medzitým si rúru vyhrejeme na 200°C. Rozmixovanú hmotu nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a dáme do rúry, teplotu nastavíme na 150°C a pečieme 40 minút, ku koncu pečenia skúsime špajdľou a môžeme už vypnúť rúru a dopiecť len tak... ešte pár minút. Po vybratí necháme vo forme vychladnúť, neskôr vyklopíme a z paštétky stiahneme papier.
Táto paštéta je vynikajúca i keď použijeme olej. Ale ak použijeme husaciu (kačaciu) masť , vtedy je to úplná delikatesa.
![]() |
Hotová. Ten prasknutý povrch až tak nevadí, lebo pri servírovaní je to vlastne spodok. |
![]() |
Paštétu robievam vo forme srnčieho chrbta. Vždy sa bojím, že hmota pri pečení pretečie cez okraj, lebo sa dosť zdvíha...a tak formu plním iba do 3/4. V rúre to vyzerá krásne, no keď ju vyberiem von, pri chladnutí paštéta klesne (no a ešte môže aj prasknúť :( o tom už bola reč) Ak niekto viete, v čom robím chybu, pls. napíšte mi to. Vďaka. |
![]() |
túto som piekla včera (22.6.) úplne inak... pomaly a dlhšie... takže pri 150°C cca 45 minút. A nepraskla, ani neklesla. Takže odteraz len takto :-) |
![]() |
takže sme mali skvelé raňajky... a asi dáme i na večeru :-)) |