
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 500g polohrubej múky, kocka droždia (40g), 2 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, 2,5dcl mlieka, 1/2bal.prášku do pečiva, 1,5 dcl oleja, štipka soli, 1 vajíčko na potretie
Plnka: 400 g tvarohu, 2-3 polievkové lyžice džemu, hrozienka, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor (všetky prísady spolu zmiešame)
POSTUP PŘÍPRAVY
Z droždia, trochy mlieka, cukru , soli a múky spravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Zvyšnú múku, cukor, soľ, 2 žĺtky, mlieko, prášok do pečiva a olej zmiešame aj s vykysnutým kváskom a miesime aspoň 15 minút.
Cesto ďalej NEKYSNE! Bochník rozdelíme na 8 rovnakých dielov (najprv na ¼ a potom každú štvrtinku na polovicu). Každý diel potom natenko vyvaľkáme a rovnakým spôsobom rozdelíme na 8 trojuholníčkov. Na širšiu časť trojuholníčka dajte kopček plnky a zviňte do rožteka. Položte na plech ďalej od seba, potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte na teplom mieste asi 45 minút. Upečte do zlatohneda.