
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 - 5 zemiakov, 1 cibuľa, 2 klobásy, 2 vajíčka, 2 dcl smotany, 1 bujónová kocka (slepačia), 2 bobkové listy, niekoľko guličiek čierneho korenia, štipka muškátového orieška, troška provensálskych byliniek, trocha octu, 1 PL hladkej múky, štipka cukru, soľ, trocha oleja (3 PL)
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme ju restovať na olej v hrnci.
Na zosklovatenú cibuľu dáme zemiaky pokrájané na menšie kocky, osolíme, pridáme bobkový list a korenie. Môže sa dať i trocha červenej papriky, (ale ja nedávam, lebo klobása, ktorú použijem, jej obsahuje dosť veľa).
Zemiaky opražíme a podlejeme vodou tak, aby boli ponorené, pridáme bujón a zakryjeme pokrievkou. Znížime teplotu a necháme dusiť.
Pred dodusením zemiakov pridáme klobásu pokrájanú na kolieska, premiešame a dusíme ďalej.
Keď sú zemiaky i klobása mäkké, pridáme vodu, roztrepané vajíčko, povaríme a pridáme zátrepku pripravenú zo smotany a múky.
Necháme prevrieť pár minút a odstavíme. Do hotového pridáme muškátový oriešok (fakt len trolinka) a rozmrvené bylinky, dokyslíme podľa chuti.
Obmena: miesto klobásy môžeme dať pokrájané šampiňóny
![]() |
Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme ju restovať na olej v hrnci. |
![]() |
Na zosklovatenú cibuľu dáme zemiaky pokrájané na menšie kocky, osolíme, pridáme bobkový list a korenie. Môže sa dať i trocha červenej papriky, (ale ja nedávam, lebo klobása, ktorú použijem, jej obsahuje dosť veľa). |
![]() |
Zemiaky opražíme a podlejeme vodou tak, aby boli ponorené, pridáme bujón a zakryjeme pokrievkou. Znížime teplotu a necháme dusiť. |
![]() |
Pred dodusením zemiakov pridáme klobásu pokrájanú na kolieska, premiešame a dusíme ďalej. |
![]() |
Keď sú zemiaky i klobása mäkké, pridáme vodu, roztrepané vajíčko, povaríme a pridáme zátrepku pripravenú zo smotany a múky. |
![]() |
Necháme prevrieť pár minút a odstavíme. Do hotového pridáme muškátový oriešok (fakt len trolinka) a rozmrvené bylinky, dokyslíme podľa chuti. |