Kapustový šalát s mrkvou, zelerom a jablkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

½ menšej hlávky bielej kapusty, 2 väčšie mrkvy, ¼ zeleru, 2 veľké jablká, zálievka: 1 kyslá smotana, biele korenie, soľ, citrón, lyžička medu

POSTUP PŘÍPRAVY

V knihe o delenej strave ma zaujal recept na tento šalát. Je ľahký a veľmi sýty, výborne sa hodí aj k mäsu, či zeleninovým jedlám.

Kapustu nakrájame na tenké rezance, dáme do väčšej misy,
pridáme na široké rezance postrúhanú mrkvu,
zeler (kupujem len tie veľké buľvy, tie sú sladšie)
premiešame
na široké rezance nastrúhané jablká, premiešame, osolíme - ja som dala dve väčšie štipky soli
a zalejeme zálievkou. Zálievka: kyslú smotanu vymiešame s dvomi lyžicami citrónovej šťavy, pridáme biele korenie, lyžičku tekutého medu a vymiešame.
Poriadne premiešame a necháme postáť, aspoň hodinku. Čím dlhšie postojí, tým je jemnejší.
Pred podávaním opäť premiešame a podávame s celozrnným pečivom, výborne sa k tomu hodí aj rascový chlebík. Ja som pridala ešte každému na tenké plátky nakrájaný syr tofu, posypala nadrobno nakrájanou pažítkou. Šalátik je šťavnatý, ale môžete si ho ešte poliať aj smotanou.
Druhá varianta: pridáte naviac hrozienka – v recepte sa uvádza 1 lyžička, ale na toto množstvo je to určite málo, ja som asi do štvrtiny šalátu /skúšobne/ dala lyžicu hrozienok :o)
pridáte na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, pridala som aj petržlenovú vňať, premiešať
posypala mletou rascou /už na porciu/
sezamovými semienkami - asi tak za lyžičku
nemiešala som to už, poliala ešte kyslou smotanou. Fantázia :o)
A k šalátiku opekané tofu podľa Janky ID 61360 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=13395&user=61360 :o) Dobrú chuť!