*♥*Slané osie hniezda*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto - 600 g polohrubej múky, 450 ml mlieka, 3 PL kryštáľ.cukru, 2 čL soli, kvasnice-kocka, 100 ml oleja Plnka - 1 Hera, 2 žĺtka, 2 čL soli, vegeta, prelisovaný cesnak (nemusí byť, ale ja som dala celú hlavičku) , iná plnka - Hera, žĺtka, postrúhaný syr Niva alebo údený syr, alebo bryndza, trocha korenia, (alebo paprika) cesnak Na posypanie - rasca, sezam, slnečnica, mak, strúhaný syr alebo iné

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku preosejeme do misy, mlieko trocha prihrejeme v mikrovlnke a pripravíme kvások, čiže do mlieka vložíme cukor, pridáme rozdrobené kvasnice a pridáme trolinku múky. Keď kvasnice vyjdú na povrch, vlejeme kvások do múky, pridáme soľ a olej a cesto poriadne vyhnetieme. Potom ho na povrchu trochu posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Obvykle tak 30-40 min.
Medzitým si pripravíme plnku. Jednoducho zmixujeme heru, soľ, žĺtka, vegetu a cesnak (ja som naposledy pridala aj kocku bryndze, ale veľmi to nebolo cítiť, asi to bolo málo. treba dať viac).
Cesto vyložíme na dosku posypanú múkou, sformujeme ho a rozdelíme na 2 rovnaké časti.
Každú časť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a natrieme plnkou.
Zrolujeme ho do pekného šulca a môžeme dať schladiť do chladničky, v zime na balkón (30 min) aby sa lepšie krájalo. Ale nie je to nutné.
Obidva šulce potom krájame ostrým nožom na hrúbku asi tak 1,5 cm a vzniknuté špirály kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Môžeme ich posypať rascou, alebo syrom, al. sezamom atď. Ale taktiež nemusíme.
Dáme do rúry na 170°C cca 15 min .

Kým kysne cesto, v mixéri pripravíme plnku.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 časti.
Každú časť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a natrieme polovicou plnky.
Zrolujeme ho do pekného šulca a môžeme dať schladiť do chladničky, v zime na balkón (30 min) aby sa lepšie krájalo. Ale nie je to nutné.
Obidva šulce potom krájame ostrým nožom na hrúbku asi tak 1,5 cm a vzniknuté špirály kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Môžeme ich posypať rascou, alebo syrom, al. sezamom atď.
Dáme piecť do rúry na 170°C cca 15 min .
Tieto sú so slnečnicou
Hodia sa k zeleninovému šalátu...ááá