*♥*Cibuľový koláč (slaný)*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto - 250 g polohrubej múky, 20 g kvasníc, 6 PL mlieka, 1 vajco, 1/2 čL soli, 50 g masla
Plnka - 500 g cibule, 130 g prerastenej slaniny, 30 g masla, 3 vajcia, 150 g kyslej smotany, 1/2 čL soli, 2 PL jemnej strúhanky, trocha mčk
POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedených ingrediencií vymiesime cesto (mlieko zohriať, dať doň kvasnice a vliať do misy s múkou, vajcom, soľou. Masla dám nabudúce o niečo menej, cesto bolo dosť mastné) a dáme ho na teplé miesto vykysnúť .
Kým cesto kysne, pripravíme plnku.
Nakrájame cibuľu i slaninu na malé kocky.
V hlbšej panvici zohrejeme maslo, pridáme pokrájanú slaninu a chvíľu ju opekáme, potom pridáme cibuľu a restujeme všetko spolu, miešame asi tak 10 minút. Dáme vychladnúť. Potom pridáme kyslú smotanu, 3 surové vajcia a mčk a soľ. Premiešame.
Pripravíme si tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom väčším ako je priemer formy. Cesto vložíme do formy a povtláčame ho poriadne ku stenám tak, aby boli asi 2 cm okraje. Posypeme ho strúhankou a na ňu rozložíme plnku.
Z malého kúska cesta ušúľame buď mriežku alebo povykrajujeme formičkou nejaké tvary a rozložíme po povrchu, potrieme vajcom. Necháme ešte chvíľu stáť na teplom mieste a potom dáme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 25 minút na spodnom rošte pri zapnutom ventilátore. Potom rúru vypneme a koláč dnu necháme ešte 5 - 10 minút. Podávame teplé. (Ale aj studený je dobrý).
 |
Z uvedených ingrediencií vymiesime cesto (mlieko zohriať, dať doň kvasnice a vliať do misy s múkou, vajcom, soľou. Masla dám nabudúce o niečo menej, cesto bolo dosť mastné) |
 |
a dáme ho na teplé miesto kysnúť . |
 |
Kým cesto kysne, pripravíme plnku.
Nakrájame cibuľu i slaninu na malé kocky. |
 |
V hlbšej panvici zohrejeme maslo, pridáme pokrájanú slaninu a chvíľu ju opekáme, potom pridáme cibuľu a restujeme všetko spolu, |
 |
miešame asi tak 10 minút. Dáme vychladnúť. |
 |
Potom pridáme kyslú smotanu, 3 surové vajcia a mčk a soľ. |
 |
Premiešame. |
 |
Pripravíme si tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie. |
 |
Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom väčším ako je priemer formy. |
 |
Cesto vložíme do formy a povtláčame ho poriadne ku stenám tak, aby boli asi 2 cm okraje, posypeme ho strúhankou |
 |
a na ňu rozložíme plnku. |
 |
Z malého kúska cesta ušúľame buď mriežku, hviezdu, alebo povykrajujeme formičkou nejaké tvary a rozložíme po povrchu, potrieme vajcom. |
 |
Necháme ešte chvíľu stáť na teplom mieste, potom dáme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 25 minút na spodnom rošte pri zapnutom ventilátore. |
 |
Potom rúru vypneme a koláč dnu necháme ešte 5 - 10 minút. |
 |
Podávame teplé. (Ale aj studený je dobrý). |