
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg uvarených zemiakov * cca 400 g hladkej múky * voda * soľ. + ingrediencie na napĺnanie guličiek.
POSTUP PŘÍPRAVY
Zemiaky si na tenkej strane nastrúhame a s múkou a trochou soli si spravíme zemiakové cesto. To si rozdelíme na tri a vytvarujeme si placičky. Prípadne si ho celé rozvaľkáme a urezávame si kúsočky. Pozor, cesto sa lepí, takže hoodne používame múku. Cesto naplníme - podľa chuti. Napr. slanina+párok a kapusta. Ja som použila kyslú domácu kvasenú kapustu + vegetariánsky párok prípadne tempeh. Dajú sa spraviť syrové guličky - naplniť kúskom tvrdého obyčajného a kúskom údeného syra. Po vytiahnutí z hrnca posypať strúhaným syrom a môže sa podávať s dressingom zo smotany (kyslá smotana + suešný cesnak+kôpor a soľ)
Guličky vo vode varíme kým si na vrchu nepoplávajú cca 2 minutky. Aby neboli nedovarené alebo už prevarené.
Toto cesto sa dá použiť na rôzne spôsoby na sladko - slivkové gule, marhuľové gule, makové.. atď atď.
![]() |
príprava cesta |
![]() |
varíme varíme |
![]() |
hotovo |