Kura na smotane (sviečková)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kuracie mäso – krídla, stehná, 3 väčšie petržleny, 5 kúskov väčšej mrkvy (600-700 g), 2 cibule, ¼ zeleru, 2 smotany na *šľahanie*, 4 lyžice bieleho vína, 6 lyžíc kryštálového cukru, soľ, citrón, 3 ks bobkového listu, 4 guličky nového korenia, 4 guličky celého čierneho korenia, polohrubá múka na zápražku a na zahustenie, mlieko, kúsok slaniny /alebo kožky zo slaniny/
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto je taký rýchlejší spôsob, ako si pripraviť obľúbenú sviečkovú. Samozrejme, môžete použiť pravú sviečkovicu, hovädzie, či bravčové stehno.
 |
Zeleninu si očistíme |
 |
nakrájame na menšie kúsky |
 |
Kurča si naporcujem na menšie kúsky |
 |
Cibuľu pokrájam, na troške oleja opražím dosklovita, |
 |
pridám naporcované kurča aj s kožou, môžete pridať aj kuracie prsia, kožky zo slaniny, alebo trošku slaniny nakrájanej na menšie kúsky, orestujem z každej strany, |
 |
nakrájanú zeleninu (mrkvy dávam viac, aby bola omáčka hustejšia) a krátko opražím |
 |
Osolím, pridám nové a celé čierne korenie, bobkové listy a celé zalejem 2 l vody, tak, aby bol obsah hrnca prekrytý, pridám dve väčšie a hrubšie kolieska citrónu, zakryjem a udusím do mäkka. |
 |
V tlakovom to stačí na cca 30min. od stíšenia plameňa. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Ďalší deň nechám všetko znovu prevrieť, mäso vyberiem, ja dávam potom z neho kožu dole, vývar precedím, vyberiem len korenie, bobkový list a kožky (ak dáte slaninu, tak tú môžete nechať), vrátim zeleninu k vývaru |
 |
a tyčovým mixérom rozmixujem dohladka, aj s citrónovou kôrou. Ak by Vám mala prekážať, tak ju radšej pred mixovaním vyberte. |
 |
Na oleji urobím svetlú zápražku – len z navŕšenej lyžice polohrubej múky, osmahnem, vypnem a nechám vychladnúť. |
 |
Potom pridám rozmixovanú zeleninu s vývarom, premiešam so zápražkou a privediem do varu, |
 |
pridám cukor, soľ |
 |
a veľmi dôležitú ingredienciu – vííííínko, |
 |
smotanu na šľahanie, nechať prevrieť na min. aspoň 3-4 min. |
 |
podľa potreby dám ešte zátrepku, a tiež, ak treba, dochutiť cukrom a soľou. Na ďalší deň stačí zriediť troškou mlieka.
Omáčka je hustejšia vďaka zelenine, je lahodá a jemne sladkokyslá. Podávame s knedľou, či cestovinami – my máme k nej radi makaróny, špagety :) |