Perníčky - veľmi dobré, mäkké
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2a1/2 dcl vody, 30 dkg medu, 50 dkg kryštál.cukru, 40 dkg hlad.múky výberovej špeciál, 90 dkg polohrubej múky, 2 dkg sodalic, 2 celé vajcia, 2 polievkové lyžice mletej škorice, 2 mokka lyžičky tlčených hrebíčkov, 2 mokka lyžičky anízu, 2 a1/2 dcl oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
V kastróli zahrievame (nevaríme!) vodu, med a cukor do rozpustenia všetkých prísad. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého (všetko spracovávame v kastróli) pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Odložíme cez noc na chladné miesto. Na druhý deň - dáme na dosku vysypanú múkou a spracuvávame len toľko cesta, koľko potrebujeme na vykrajovanie na 1 plech. Vygúľame na hrúbku 4-5 mm, vykrajujeme a kladieme na smetolom (visou) vymastený plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri strednom plameni asi 10´ (Sledovať, pripekajú rýchlo.) Upečené ešte na plechu potierame vajíčkom, necháme uschnúť a ukladáme do hrnca pod pokrievku. Zdobíme polevou.