
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
550 hladkej múky 75 g práškového cukru 70 g rozpusteného másla 4 žĺtky 2 lyžice rumu 1 vanilkový cukor 250 ml teplého mlieka 1 kocka droždia citrónová kôra z jedného citróna soľ džem - malinový alebo višňový
POSTUP PŘÍPRAVY
Z mlieka, droždia a 1 lyžičky cukru si urobíme kvások.
Žĺtky, cukor, vanilkový cukor, rum, roztopené máslo, citrónovú kôru a štipku soli vymiešame do peny, pridáme múku, kvások a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 1 hodinu.
Cesto priebežne aspom 2x preložíme.
Keď je krásne vykysnuté, lyžicou si na pomúčenú dosku ,,vyhádžeme,, kúsky cesta, dlaňou vytvarujeme malé placky, naplníme džemom, spracujeme do uzlíka a necháme ešte cca 20 minút nakysnúť. Robte radšej menšie uzlíčky, po nakysnutí sa objem fakt dosť zväčší...
Smažíme v rozpálenom oleji do zlatista.
Posypeme vanilkovým cukrom, alebo škoricovým, zmiešaným s práškovým cukrom.
Chutia vynikajúco, niečo medzi fánkami a šiškami :-)
![]() |
vykysnuté cestíčko |
![]() |
placičky.... nedajte veľa lekváru, lebo sa môže stať, že vám potom vytečie... cesto sa dosť lepí, takže múkou nemusíte vôbec šetriť... |
![]() |
už hotové placičky... ešte nie sú podkysnuté... |
![]() |
no... tak zrovna tento uzlíček sa na uzlíček moc nepodobá, ale napriek tomu bol hneeeď spapaný..... nemusíte ich dlho smažiť, sú fakt za chvíľočku hotové... |
![]() |
hotovo.... u nás boli hneď spapané... z tejto dávky mi vyšlo asi 20 kúskov... ak ich posypete škoricovým cukrom, tak to bude tak trošku pod zúbkami ,, chrúmať,,, skúste ho preto radšej preosiať.. dobrú chuť. |