FAŠIANGOVÉ UZLÍKY vynikajúce...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

550 hladkej múky 75 g práškového cukru 70 g rozpusteného másla 4 žĺtky 2 lyžice rumu 1 vanilkový cukor 250 ml teplého mlieka 1 kocka droždia citrónová kôra z jedného citróna soľ džem - malinový alebo višňový

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mlieka, droždia a 1 lyžičky cukru si urobíme kvások.

Žĺtky, cukor, vanilkový cukor, rum, roztopené máslo, citrónovú kôru a štipku soli vymiešame do peny, pridáme múku, kvások a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 1 hodinu.
Cesto priebežne aspom 2x preložíme.

Keď je krásne vykysnuté, lyžicou si na pomúčenú dosku ,,vyhádžeme,, kúsky cesta, dlaňou vytvarujeme malé placky, naplníme džemom, spracujeme do uzlíka a necháme ešte cca 20 minút nakysnúť. Robte radšej menšie uzlíčky, po nakysnutí sa objem fakt dosť zväčší...

Smažíme v rozpálenom oleji do zlatista.
Posypeme vanilkovým cukrom, alebo škoricovým, zmiešaným s práškovým cukrom.

Chutia vynikajúco, niečo medzi fánkami a šiškami :-)

vykysnuté cestíčko
placičky.... nedajte veľa lekváru, lebo sa môže stať, že vám potom vytečie... cesto sa dosť lepí, takže múkou nemusíte vôbec šetriť...
už hotové placičky... ešte nie sú podkysnuté...
no... tak zrovna tento uzlíček sa na uzlíček moc nepodobá, ale napriek tomu bol hneeeď spapaný..... nemusíte ich dlho smažiť, sú fakt za chvíľočku hotové...
hotovo.... u nás boli hneď spapané... z tejto dávky mi vyšlo asi 20 kúskov... ak ich posypete škoricovým cukrom, tak to bude tak trošku pod zúbkami ,, chrúmať,,, skúste ho preto radšej preosiať.. dobrú chuť.