Hroznový koláč (Jamie Oliver)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 4 väčšie vajcia (izbová teplota) * 270 g kryštálového cukru * 180 g rozpusteného masla * 115 ml olivového oleja * 155 ml mlieka * zrniečka z 1 vanilkového lusku (nemusí byť) * 400 g hladkej múky * 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva * štipka soli * kôra z 2 citrónov (alebo kôra z 2 pomarančov) * 600 g čerstvého červeného / ružového hrozna (malé bobule bez jadierok)

POSTUP PŘÍPRAVY

Je fakt fantastický........ treba hrozno s malými bobuľkami a bez jadierok a olivový olej. Recept od kamošky, ktorá ho na jeseň pečie dokola.... Aj do mrazničky zvykne pár kúskov odložiť "na horšie časy" :)

Vanilkový lusk som nemala a tak som dala vanilkový cukor. Nakoniec som pridala aj pár bobuliek bieleho hrozna, lebo pri koštovke sme z červeného trochu viac zjedli :))) Kto veľmi nemá rád citrónovúj kôru, tak jej môže dať aj pomenej tj. z jedného citróna alebo pomaranča.
Rúru vyhrejeme na 175 C. Koláčovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou (alebo vyložíme papierom na pečenie). Dáme rozpustiť maslo a necháme ho trochu vychladnúť.
Rozmiešame vajíčka s cukrom (kryštál) na hustý krém, pridáme roztopené vychladnuté maslo, olej, mlieko a vanilku (nemusí byť). Dobre premiešame. Prisypeme múku, v ktorej bol rozmiešaný prášok do pečiva a soľ.
Pridáme nastrúhanú citrónovú a / alebo pomarančovú kôru. Všetko dôkladne premiešame. Cesto necháme 10 min odstáť, aby múka nasiakla tekutinou.
Do cesta vmiešame štvrtinu až tretinu hroznových bobúľ, cesto vylejeme do formy a pečieme cca 10 – 15 min.
Potom koláč z rúry vyberieme a navrch nahusto rozhádžeme zvyšné bobule hrozna. Mierne ich do cesta zatlačíme a na ďalších 30 – 40 min dáme piecť do rúry do „ružova“.
Upečený necháme vychladnúť, až potom krájame...
Môžeme posypať práškovým cukrom.