Zapekaný kel so špekačkami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g kelu, 200 g ryže, soľ, 1cibuľa, olej, 100 g údeniny (špekáčik), 50 g strúhaného syra, drvená rasca, čierne korenie, vegeta, kari korenie, pol kelímka smotany, 1 PL hladkej múky, mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuľu opražíme na oleji, pridáme rascu, čierne korenie a pokrájaný kel. Podlejeme troškou vody, podusíme asi 20 min na miernom ohni. Kel by mal zostať chrumkavý. Ryžu umyjeme, pridáme trochu oleja, trocha popražíme a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme vegetu a kari korenie. Uvarime do mäkka. Do pekáča dáme polovicu kelovej zmesi, na to navrstvíme ryžu, pokrájaný špekáčik, posypeme syrom a prikryjeme druhou časťou kelu. Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, vegetu a rozriedili mliekom. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Vynikajúce!!!
 |
Cibuľku opražíme na oleji. |
 |
Pridáme pokrájaný kel, okoreníme, premiešame, podlejeme troškou vody a podusíme do chrumkava. |
 |
Umytú a trocha na oleji opraženú ryžu uvaríme - osolenú, s vegetou a kari korením. |
 |
Na dno pekáčika uložíme polovicu kelovej masy. |
 |
Navrstvíme ryžu. |
 |
Nasleduje údenina a syr. |
 |
Na vrch dáme zvyšnú časť kelu a vylejeme smotanu zmiešanú s múkou, mliekom a vegetou. Dáme piecť. |
 |
Hotovo! |