Veľkonočná hrudka vhodná aj na iné príležitosti

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
balenie mrazenej zeleniny – hrášok, mrkva a kukurica * 200 g diétnej salámy * malá tatárska omáčka alebo majonéza * 2 vrecká práškovej želatíny * 1 zeleninový bujón * 3 dcl vody * forma na srnčí chrbát * tenká fólia
POSTUP PŘÍPRAVY
Vynikajúci jednoduchý recept na bielu salámu.
 |
1. Uvarte balenie mrazenej zeleniny v slanej vode a 4 vajíčka. |
 |
2. Zeleninu sceďte, pridajte najemno pokrájanú diétu salámu, |
 |
3. ... vajíčka nakrájajte nadrobno na krájači, |
 |
4. ... a pridajte k zelenine a saláme. |
 |
5. Pridajte 250 ml balenie tatárskej omáčky alebo majonézy, |
 |
6. a poriadne premiešajte. |
 |
7. V horúcej vode v objeme 3 dcl rozmiešajte zeleninový bujón - ak sa nechce rozpustiť, tak ho dajte do hrnca a uvarte. Bujón nechajte teraz vychladnúť na takých 60 stupňov, a rozpustite v ňom dve balenia potravinárskej želatíny. |
 |
8. PORIADNE rozmiešajte, aby neostali v tekutine žiadne hrudky - a ak sa náááhodou nejaká nechce rozpustiť, tak ju radšej vyberte. |
 |
9. Bujónovo-želatínovú tekutinu vylejte do majonézovej zmesi a poriadne premiešajte. Netreba viac ochucovať, bujón dodá celej saláme chuť. |
 |
10. Formu na srnčí chrbát vysteľte jemnou fóliou. |
 |
11. Zmes vylejte do formy a strčte na pár hodín do chladničky. Záleží od želatíny, za koľko hrudka stuhne, úplne najlepšie je robiť túto hrudku večer a nechať ju odležať celú noc v chladničke. |
 |
12. Majonézová saláma po 6 hodinách v chladničke. |
 |
13. Vyklopte ju na misu, opatrne stiahnite fóliu a ostrým nožíkom nakrájajte. |
 |
14. So želatínou mám v poslednej dobe samé dobré skúsenosti, pri tejto obyčajnej potravinárskej som sa presvedčila, že je "najprirodzenejšia", vôbec ju nie je v hrudke cítiť. Tento recept inak odporúčam aj na iné slávnostné príležitosti, vhodná aj na obložené misy. |