Pečený bôčik s kapustou a zemiakovými knedľami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Prerastený bôčik, rasca, soľ, olej;cesnak°°°°Zemiakové knedličky: 1 kg zemiakov uvarených v šupke, soľ, hrubá múka a krupica°°°°Kapusta: kyslá kapusta, cukor, hl. múka

POSTUP PŘÍPRAVY

Kožu bôčiku si narežeme na mriežku a môžeme naložiť už deň vopred do marinády z oleja, soli, rasce a roztlačeného cesnaku. Všetko to dáme do igelit. sáčku aj s bôčikom, zaviažeme a poriadne premiešame, aby sa dostala marináda na okolo celého bôčiku. Necháme postáť cez noc.V prípade, že sa až ráno rozhodneme, že budeme bôčik piecť, nič sa tomu nestane, keď sa nenamarináduje. Potom bôčik len posypeme rascou, soľou, a roztlač. cesnakom a dáme piecť pod alobal tak na 1,5 hod.
Potom ho odokryjeme a dáme zapiecť.
Kapusta:
Kyslú kapustu udusíme, prilievame vodou, aby neprihorela, ocukrujeme a zahustíme troškou hl. múky s vodou.Nám chutí viac ako príloha kyslá kapusta, než hlávková.
Knedľa:
Podávame s klasickou knedľou, alebo zemiakovými knedličkami. Tie ešte ozdobujem orestovanou cibuľkou. (postup v obrázk. postupe)

Tu je namarinovaný bôčik pripravený na pečenie, podliaty pohárom vody. Piekla som ho v kuse a pred dopečením som ho pokrájala. Alebo sa môže nakrájať hneď pred pečením. Prikryjeme ho ešte alobalom a pečieme na 200-220°C cca 1,5 hod.
Zemiakové knedličky si pripravíme z: roztlačené uvarené zemiaky v šupke, soľ, 2 vajíčka, hrubá múka a krupica podľa potreby, aby bolo cesto husté a dali sa tvarovať guľky. Aby guľky neboli mazľavé, keď sa vyberú z vody, ešte predtým ako ich hodíme do vody, ich obalíme v krupici. Varíme v osolenej vode, ale na slabšom plameni, pomaličky kým nevyplávajú na povrch. Po vytiahnutí sa môžu trošku pofŕkať olejom.
Zo zemiakového cesta môžeme robiť okrem guliek aj podlhovastý valec, ktorý potom krájame ako klasickú knedľu. Ale neodporúčam robiť príliš hrubý valec, pretože by sa nemusel poriadne uvariť v strede, prípadne nechať ho dlhšie variť.
Konečná fáza ... pivko musí byť :-)