Cheesecake-neskutočný!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
240g keksíkov (najlepšie Hobbits celozrnné)
140g roztopeného masla
600-750g syr bez príchute (ricotta, mascarpone, natierkove maslo philadelphia alebo akékoľvek iné)
1 kyslá smotana (200g)
90g cukru
1 čaj.lyžička vanilkovej esencie
4 celé vajíčka a 1 žĺtok
4-8 čaj.lyžičiek citrónovej/limetkovej šťavy (podľa toho, aký kyselkavý chceme koláčik)
POSTUP PŘÍPRAVY
Keksíková podložka
Keksíky(najlepšie kombinácia čoko a nečoko) rozdrobíme na malé kúsky a roztopené maslo nalejeme na túto rozdrvenú zmes. Premiešame, až kým nám nevznikne hmota- ani riedka, ani tuhá, ktorou vystelieme spodok tortovej formy (na spodok tortovej formy je dobré dať pečiaci papier potretý trochou masla). Keksíkovú hmotu musíme poriadne zatlačiť, ak sa dá, zdvihnúť ju aj do krajov a čo najviac, ako sa len dá, utlačiť pohárom s plochým dnom/rukou. Keďže sa koláč bude piecť vo vodnom kúpeli, je potrebné ešte tortovú formu obaliť alobalom, aby dnu neprenikla ani kvapka vody. Predhrejeme trúbu na 180´C a keksíkovú hmotu dáme na 10minút zapiecť a dať do chladničky, kým si pripravíme ostatné. Dosiahneme väčšiu chrumkavosť.
Krém
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Väčšina týchto koláčov je pripravovaná v 24cm tortovej forme. Aby bol krém čo najjemnejší, treba ho poriadne vyšľahať. Aby mal tú správnu konzistenciu, treba ho šľahať na najnižších otáčkach. Čiže všetok syr si dáme do misky a na slabých otáčkach šľaháme do hladka. Keď je syr hladký, treba pridať cukor a miešame dovtedy, kým nebude celá zmes znova krásne hladká. Teraz prídu na rad všetky ostatné ingrediencie okrem vajíčok, teda vanilková esencia, na to citrónovú šťavu-každý podľa chuti a za 1 čaj.lyžičku kôry z citróna alebo limetky. Tak isto pomalé a hladké zapracovanie. Po tomto všetkom pridáme postupne 4vajíčka a žĺtok a čím viac sa budem približovať ku konečnému výsledku, tým pomalšie mixujeme. Nakoniec ešte pridáme kyslú smotanu a domixujeme do krásne hladkej konzistencie. Hmotu opatrne vlejeme na keksíkový základ, necháme ešte chvíľu, cca 5min odpočinúť a aby sa táto hmota celkovo zbavila bubliniek, nôž ponoríme do krému a zľahka ním pár krát urobíme veľké písmeno S v tortovej forme.
Cheesecake sa dáva do vodného kúpeľa, aby sa rovnomerne upiekol. Trúba musí byť určite vyhriata na 160´C (bez teplovzduchu). Plech umiestnime o jednu koľajničku nižšie ako je stred, vložíme tortovú formu s náplňou a zalejeme do polovice formy vriacou vodou. Necháme piecť min. 30-40minút, skôr trúbu určite neotvárajte, inak sa torta prepadne!!! Koláč ale musíme naoko kontrolovať, pretože sa môže upiecť aj skôr. Zistíme to tak, že ak poklepeme lyžicou na bok formy, torta by sa mala trocha triasť ako želé alebo rôsol (prostriedok však nesmie zostať tekutý!!!). Aby koláč pokojne vychladol, je dobré ho nechať vo vypnutej trúbe s pootvorenými dvierkami cca 2hodiny. Vyčkáme, kým koláč vychladne na izbovú teplotu a dáme ho min. na 4hodiny do chladničky(odporúča sa 2x toľko).
Podávame s ovocím, posypané kakaovým práškom alebo každý podľa fantázie.
VYNIKAJÚCE!!!!
 |
Takže toto všetko potrebujeme |
 |
Keksíky dáme do mixéra a rozmixujeme na tak akurát- ani jemno, ani moc hrubo |
 |
Takto nejak by to malo vyzerať |
 |
Tortová forma v plechu- pripravená na vodnú lázeň |
 |
Roztopíme maslo... |
 |
... a nalejeme ho na keksíky |
 |
Takto by mala byť vystlaná tortová forma |
 |
Aj do bokov |
 |
Pripravené limetky... |
 |
... vyšťavíme |
 |
Syr vyšľaháme na jemno |
 |
Nie je to presne podľa receptu, ale ja som vajíčka s cukrom vyšľahala zvlášť... kto ako chce, naozaj to koláčiku neuškodí či to bude tak alebo tak |
 |
Všetko dáme dokopy a ešte premiešame |
 |
Vylejeme na keksíkovú podložku |
 |
Všetko do poslednej kvapky :) |
 |
Krásne vyhladíme a necháme postáť 5minút |
 |
Do plechu nalejeme vodu asi tak do polky tortovej formy- voda musí byť horúca!!! |
 |
A šup s tým do trúby |
 |
A takto vyzeraá upečený... presne tak, ako neupečený, haha :) ale tým poklepaním lyžicou na bok tortovej formy to zistíte... v strede sa trase ako želatína, rôsol |
 |
Pripravený na ochutnávku.... stál 24hodín a neuškodilo mu to:) |
 |
Hneď by som si dala znova |
 |
Ja som si dala s čučoriedkami... ozaj sa dá čokoľvek |
 |
A takto vyzerá na reze torta |