SOMLÓI GALUŠKA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 6 vajec,120g cukru,120g polohrubej muky, citrónová kôra VANILKOVÝ KRÉM: 2 vajcia,50g cukru,1PL polohrubej múky,0,5l mlieka,10g masla,vanilkový lusk alebo vanilkovú esenciu alebo vanilkovy cukor ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: 100g cukru,2PL kakaa,5PL vody,maslo OKREM TOHO:1,5 dl rumu,60g mletých orechov,60g hrozienok v rume,Broskyňový lekvár,šlahačka,čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielka vyšlaháme s cukrom.Nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtka,múku a citrónovú kôru.Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15min.
Žĺtka vymiešame s cukrom,pridáme mlieko,maslo a varíme kým krém nezhustne.Vanilkový lusk vyrežeme pozdĺžne a vyberieme dužinu a pridáme do krému.Môžme zahustiť troškou múky.
Z cukru,masla,kakaa a vody uvaríme čokoládu.

Upečené cesto rozrežeme na 3 časti.Prvy polejeme rumom(ovocnou štavou),na to dáme tretinu čokoladovej polevy a polku vanilkového krému.Položíme druhý plát cesta.0päť ho polejeme rumom(ovocnou šťavou),posypeme orechami,polejeme čokoladovou polevou,pridáme hrozienka v rume(v horucej vode namočené) a vanilkový krém.Položíme posledmé cesto a opäť ho polejeme rumom(ovocnou šťavou) ,posypeme orechami,potrieme džemom(ja som teraz dala černicový) a polejeme čokoládou.
Hotový koláč necháme asi deň odpočívať v chladničke.Potom z neho pomocou PL vykrajujeme halušky ktoré podávame so šlahačkou a čokoládou.

Komu sa nechce robiť vanilkový krém môže použiť aj puding ale to už nie je ono.
Recept je z maďarskej reštaurácie

tu je na reze
dáme do chladničky