
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
850g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžička soli, 100 g kryštálového cukru, 100g masla (alebo tuku na pečenie), 40 g droždia, 0,5 l mlieka plnka: hrozienka, posekané orechy (nemusia byť), vanilínový cukor, cukor, škoricový cukor, prípadne mletá škorica, 100g masla, na potretie žĺtok, prípadne celé vajce
POSTUP PŘÍPRAVY
Z mlieka, droždia, lyžičky cukru a múky si pripravíme kvások, ten potom vlejeme do múky, pridáme ostatné prísady a vypracujeme vláčne cesto. Pozor maslo, prípadne tuk (ja som použila tuk Tesco) pridáme rozpustený, nie však vrelý. Cesto dáme kysnúť asi na pol hodinku na teplé miesto. Potom ho rozdelíme na 2 časti. Kus cesta rozvaľkáme na plát, ten posypeme škoricou (alebo škoricovým cukrom, ja som použila oboje), vanilínovým cukrom, kryštálovým cukrom, hrozienkami, prípadne aj posekanými orechmi. Pokvapkáme rozpusteným maslom a zvinieme ako závin. Potom tento závin nakrájame na centimetrové plátky a tie necháme ešte chvíľočku podkysnúť. Naukladáme ich na vymastený plech, potrieme žĺtkom (ja som rozšľahala celé vajce) a pečieme pri 180 stupňoch dozlatova. To isté spravíme aj z druhej časti cesta. Kto má rád kakao, môže ho pridať do plnky.