Slaninový koláč so slnečnicovými semienkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g polohrubej múky, 50 g celozrnej múky , 50 g slnečnicových semienok , 200 ml mlieka , 30 g droždia, 1 ČL cukru , 1/2 ČL soli , 1 vajce , 50 ml oleja , tuk na vymastenie plechu , 200 g prerastenej slaniny , celú rascu a soľ na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept je z časopisu "DOBRÉ JEDLO"

Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 PL polohrubej múky, droždia a cukru pripravíme kvások.
Polohrubú múku zmiešame s celozrnou a osolíme. Pridáme olej, vajce rozmiešané vo zvyšnom mlieku a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, do ktorého nakoniec pridáme slnečnicové semienka a premiesime. Cesto necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
Nakysnuté cesto preložíme na vymastený plech. Potrieme ho olejom a rukou roztlačíme po celom plechu. Cesto obložíme slaninou pokrájanou na malé kúsky, posypeme rascou a soľou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút pri teplote 200 °C.

vykysnuté cesto dáme na vymastený plech
posypeme slaninkou, rascou a ak je málo slaná slaninka aj soľou
a upečieme
ja som skúšala dať navrch aj cibuľku je to tiež dobré