Kurča na víne (Coq au vin)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 celé kurča * 1 červenú cibuľu * zopár strúčikov cesnaku * čerstvé šampiňóny * asi 500ml červeného vína * provensálske bylinky * 3-4 bobkové listy * soľ * prerastenú slaninu * olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Jemná a netradičná chuť kuracieho mäska podľa francúzskeho receptu...
 |
Kuriatko si deň pred prípravou nasledovne naložíme do páca: najprv kurča rozporcujeme, potrieme roztlačeným cesnakom, osolíme, posypeme provensálskymi bylinkami a posekanou cibuľou a zalejeme červeným vínom. Vložíme na noc do chladničky. |
 |
Na druhý deň si posekáme očistené šampiňóny na plátky, slaninku na kocky a trošku ich opečieme na oleji. |
 |
Kúsky kuraťa vyberieme z pácu a pridáme na panvicu, sprudka opečieme a všetko spolu podusíme, pričom ho podlievame vínom z pácu. |
 |
Podusené kuracie kúsky s hubami, slaninkou a šťavou dáme do zapekacej misky, do ktorej sme naliali trošku oleja a šupneme ju do vyhriatej rúry. |
 |
Po asi 20 minutkách vytiahneme hotové kuriatko. |
 |
Môžeme podávať klasicky so zemiakmi alebo čerstvou francúzskou bagetou. A nezabudneme si naliať aj za pohár dobrého červeného vínka :) |