Kurča na víne (Coq au vin)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 celé kurča * 1 červenú cibuľu * zopár strúčikov cesnaku * čerstvé šampiňóny * asi 500ml červeného vína * provensálske bylinky * 3-4 bobkové listy * soľ * prerastenú slaninu * olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Jemná a netradičná chuť kuracieho mäska podľa francúzskeho receptu...

Kuriatko si deň pred prípravou nasledovne naložíme do páca: najprv kurča rozporcujeme, potrieme roztlačeným cesnakom, osolíme, posypeme provensálskymi bylinkami a posekanou cibuľou a zalejeme červeným vínom. Vložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň si posekáme očistené šampiňóny na plátky, slaninku na kocky a trošku ich opečieme na oleji.
Kúsky kuraťa vyberieme z pácu a pridáme na panvicu, sprudka opečieme a všetko spolu podusíme, pričom ho podlievame vínom z pácu.
Podusené kuracie kúsky s hubami, slaninkou a šťavou dáme do zapekacej misky, do ktorej sme naliali trošku oleja a šupneme ju do vyhriatej rúry.
Po asi 20 minutkách vytiahneme hotové kuriatko.
Môžeme podávať klasicky so zemiakmi alebo čerstvou francúzskou bagetou. A nezabudneme si naliať aj za pohár dobrého červeného vínka :)