Smotanovo vajíčkový osúch

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 dl mlieka, 30g droždia, kocka cukru, 400g polohrubej múky, 1 dl oleja, 1 kyslá smotana, 1 vajce, trocha oleja, soľ, vegeta
POSTUP PŘÍPRAVY
postup v obrázkovom postupe
 |
pripravíme si suroviny, na zamiešanie cesta |
 |
do múky vmiešame olej, štipku soli, a z vlažného mlieka, kocky cukru (alebo malej lyžičky), 30g droždia a lyžičky múky si spravíme kvások |
 |
kvások vlejeme do múky s olejom, a rukou vymiešame cesto ktoré nelepí. To prikryjeme čistou utierkou a necháme odpočívať 30 minút na teplom mieste (na radiátore, alebo pod perinou) |
 |
po 30-tich minútach je cesto krásne nakysnuté |
 |
na olejom potretý plech cesto prstami roztiahneme |
 |
cesto potrieme kyslou smotanou. Vajíčko vyklepneme do pohárika, rozšľaháme s lyžičkou vegety vidličkou a potom takýmto vajíčkom pofŕkame smotanu. Ja som to ešte rozotrela vidličkou a dáme do predom vyhriatej trúby piecť na 180 stupňoch asi 20 minút. |
 |
a takto vyzerá upečený |
 |
osúch podávame ako prílohu k mliečnym polievkam, my sme mali dnes zemiakovú. Cesto používam aj na domácu pizzu |