Smotanovo-ovocná želé torta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KORPUS:
2 vajcia *
100 g kryštálového cukru *
50 ml oleja *
50 ml vody *
100 g polohrubej múky *
1 KL prášku do pečiva ***
PLNKA:
125 ml smotany na šľahanie *
1/2 stužovača šľahačky *
250 ml kyslej smotany *
1 vanilínový cukor alebo 1 kopcovitá PL vanilkového cukru *
ovocie ***
ŽELÉ:
500 ml vody *
100 g kryštálového cukru *
1 Zlatý klas alebo 40 g kukuričného škrobu *
1 šumienka ***
NA OZDOBENIE:
125 ml smotany na šľahanie *
1/2 stužovača šľahačky *
ovocie
POSTUP PŘÍPRAVY
Táto želé torta je variantom známeho želé koláča. Ak by ste chceli urobiť koláč na plech, len zdvojnásobte množstvo surovín.
Recept venujem Lucke Š. z Prešova. :-)
 |
1. Bielka s cukrom vyšľaháme dotuha. Používam kryštálový cukor, úplne sa rozpustí. |
 |
2. Do snehu zašľaháme žĺtka ... |
 |
3. ... a postupne za stáleho šľahania prilievame vodu s olejom. |
 |
4. Nakoniec postupne vmiešame múku s práškom do pečiva ... |
 |
5. ... a cesto vylejeme do tortovej formy (buď dno vysteliem papierom na pečenie alebo dno vymastím a vysypem hrubou múkou, boky sú suché!). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C 20-30 minút. Test so špáradlom čas upresní. |
 |
6. Polovicu smotany na šľahanie (125 ml) vyšľaháme s polovicou stužovača šľahačky, pridáme vanilkový cukor a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame. Druhú 1/2 šľahačky spolu s druhou 1/2 stužovača odložíme na ozdobenie. |
 |
7. Vanilínový cukor v malých sáčkoch už nekupujem. Vanilkový cukor si robím doma sama. Do vyššej nádoby dám práškový cukor a zapichnem doň 2-3 vanilkové struky. Tie práškový cukor dokonale prevoňajú. Keď zostane vanilkového cukru už len málinko, vysypem ho a odložím nabok, doplním nádobu obyčajným práškovým cukrom a navrch dosypem "starý" vanilkový cukor. Keď už nie je vanilkový cukor dosť vanilkový, len vymením struky za nové a hotovo. |
 |
8. Smotanovú plnku vylejeme na vychladnutý korpus, uhladíme ju a tortu dáme do chladu na uležanie a stuhnutie. |
 |
9. Na želé potrebujeme zmiešať vodu, kryštálový cukor a kukuričný škrob alebo Zlatý klas. Za stáleho miešania ho varíme ... |
 |
10. ... 1-2 minúty po zovretí. |
 |
11. Hneď po odstavení zo sporáka doň nasypeme šumienku a zamiešame. |
 |
12. Poriadne to zašumí, tak ju treba sypať opatrne, nech nám obsah nevykypí. Šumienku treba vybrať podľa toho, akú chceme farbu želé (malinová-ružová, citrónová-žltá, tropik-žltozelená...). |
 |
13. Za občasného miešania necháme želé chladnúť v studenom vodnom kúpeli. |
 |
14. Medzitým na smotanovú plnku rozložíme ovocie. V podstate je jedno ako ho uložíme, cez želé ho takmer nebude vidieť. Je to skôr kvôli lepšiemu krájaniu torty. |
 |
15. Keď už želé nie je teplé, ale je ešte tekuté, nalejeme ho na tortu ... |
 |
16. ... a naklonením formy do strán sa rovnomerne rozleje po celej ploche. Tortu dáme znovu do chladu na stuhnutie. |
 |
17. Pred podávaním už len tortu dozdobíme šľahačkou (zostala nám 1/2 šľahačky a 1/2 stužovača, tak ich spolu vyšľaháme) a ovocím ... |
 |
18. ... a rozkrájame. Mňam. |