Švajčiarske zapekané palacinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

8-10 ks palaciniek * 300g tvarohu * 250g kyslej pochúťkovej smotany * 3 vanilkové cukry * trošku práškového cukru * sušená citrónová kôra * na omáčku: 1 kompót višní príp. čerešní (cca 400g) (výborné sú aj zavárané čučoriedky, ale dajú sa použiť aj napríklad zavárané jahody) * 1 vanilkový cukor (ak máte kompót už aj tak dosť sladký, tak cukor vynechajte) * trošku Solamylu (namiesto neho môžete použiť trochu Zlatého klasu) * 1-2 polievkové lyžice griotky (nemusí byť)

POSTUP PŘÍPRAVY

Na záver týždňa sa vyslovene hodí niečo sladké...palacinky + višne + pochúťková smotana s tvarohom určite ulahodia vašim chuťovým bunkám... :))

Najskôr si upečieme palacinky podľa receptu, ktorý máte najradšej. Ja vám ten môj aj keby som veľmi chcela nepoviem, pretože palacinkové cesto robím vždy "od oka".
Z tvarohu, 2 polievkových lyžíc kyslej smotany, 2 vanilkových cukrov a trošky sušenej citrónovej kôry si vymiešame tvarohovú plnku do palaciniek (ak sa stane že plnka je veľmi riedka, tak pridajte aj 1 žĺtok). Poprípade môžte ešte prisypať aj trošku práškového cukru - podľa chuti.
Na každú palacinku dáme trošku plnky a kraje palacinky prehneme dovnútra (tak ako to je na fotke) a zatočíme tak, aby plnka nevytekala.
Zatočené palacinky naukladáme do maslom vymazanej zapekacej misky pekne vedľa seba.
Kompót aj so šťavou vylejeme do hrnca, môžme pridať vanilkový cukor a necháme zvariť. Do zvareného kompótu prilejeme griotku a tiež trošku Solamylu (alebo Zlatého klasu) rozmiešaného v troche vody, dobre zamiešame. Kompót by mal pomerne rýchlo zhustnúť.
Zhustnutý kompót ešte za horúca rovnomerne vylejeme na pripravené palacinky.
A povrch potrieme zvyšnou kyslou smotanou rozmiešanou s vanilkovým cukrom. Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme asi 30min.
Po vytiahnutí z rúry palacinky necháme trochu vychladnúť. Podávať ich môžete aj poliate čokoládou alebo tak ako ja - "len tak".
A tu je obmena receptíku s čučoriedkami - úžasnéééééé. Mám pocit, že to chutí ešte lepšie ako s višňami - moja polovička si mimoriadne pochvaľovala túto kombináciu (asi už nebudem robiť inak). Namiesto tvarohu som použila originál taliansku riccotu. A tiež sme si dopriali viac kyslej smotánky - ako vidno na obrázku...mňááám