Briošky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
900 g hladkej múky špeciál, 1 kocka droždia, 1 mokka lyžička soli, 150 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 560 ml mlieka, 60 g masla /margarínu/, na potretie: 1 vajíčko, lyžička vody, zarovnaná lyžička cukru, na posypanie: mak, sezam
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Kvások: z uvedeného množstva mlieka odoberieme asi 1dl, mlieko musí byť príjemne teplé, pridáme rozmrvené droždie, štipku soli a cukru a necháme aspoň 10 min. vykysnúť.
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor a soľ, premiešame, |
 |
urobíme v prostriedku priestor pre ostatné prísady - kvások, |
 |
vlažné mlieko, |
 |
celé vajíčka a roztopené, ale vlažné maslo /ja používam Heru/ |
 |
Premiešame varechou, alebo mixérom, nie je to tuhé cesto, vymiesime, posypeme múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť – min. 1 a ½ hod. |
 |
Nakysnuté cesto |
 |
preložíme na jemne pomúčenú dosku, |
 |
rozdelíme na dve časti, jednu vrátime späť do misy |
 |
jemne pomúčime aj zvrchu a vyvaľkáme na obdĺžnik, cca 40x30 cm (ak ho rozvaľkáte na väčší plát, tak stačí cesto pritlačiť po šírke aj výške - z bokov k prostriedku) a rozdelíme ho radielkom po výške na 4 cm široké pásiky. |
 |
Každý zvinieme do tvaru slimáka, jemne, netreba cesto stláčať, začneme takto |
 |
cesto len prikladám, koniec zasunieme pod slimáčika |
 |
a podsuniem ho až k otvoru, tým pádom sa otvor vyplní |
 |
a každý jeden ešte na doske dlaňami odspodu povykrúcam a jemne boky k sebe stlačím, trošku sa zmenšia na obvod a vybehnú /aby boli po upečení pekne nafúknuté / |
 |
A ešte raz, je to jednoduché |
 |
... |
 |
...povykrúcané, boky jemne pritlačené k prostriedku... Môžete vyskúšať aj iné tvary - vianočku, pletenky, mazanec, či buchty. |
 |
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 30 min. podkysnúť. Môžeme si po chvíľke zapnúť rúru na 180-185° C, nepečieme veľmi rýchlo, aby sa prepiekli pekne aj vo vnútri, ale ani pomaly. Potrieme rozšľahaným vajíčkom s cukrom, aj po obvode /vajíčkom nešetrite/ a posypeme ľubovoľne – makom, či sezamom. |
 |
Upečieme, mne ich stačí piecť 10 min., radšej si to odsledujte. Správne upečené sú vtedy, keď poklopete na vrch a vydajú dutý zvuk. A zabudla som dopísať - hneď po upečení potieram mliekom, vrch sa tak nevysuší. Nechať ich poriadne vychladnúť. |
 |
Mäkkučké a jemne sladké. Z tejto dávky vychádza 20 kúskov. |
 |
Vianočka- cesto si rozdeľte na polovicu, každú ešte na tri časti, zapletieme vrkoč, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, |
 |
necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom s cukrom a vodou, posypeme makom a plátkami mandlí a upečieme pri teplote cca 180° C, keď je vrch vianočky upečený, treba ju prikryť alobalom a dopiecť ešte nejakých 10-15 min. |
 |
Z celej dávky vyjdú dve takéto väčšie vianočky. Po vybratí z rúry skúšam ešte špajľou, či je cesto poriadne prepečené. |
 |
*Dobrú chuť* |