Makové pirohy!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250ml mlieka, 35g droždia, 80g práškového cukru, 400g hrubej múky, 100g hladkej múky, 60g masla alebo rastl. tuku, 2 žĺtky, 3 pol. lyźice rumu, štipka soli, olej na vyprážanie a maková plnka. Maková plnka: 100g maku, 125ml mlieka, 40g prášk. cukru( môźe byť aj krupicový cukor)1 vanilka, 1 lyžica rumu, śtipka mletej škorice a citrónová šťava.

POSTUP PŘÍPRAVY

V 100ml teplého mlieka rozmieśame lyžicu cukru a lyžicu hl. múky a kvasnice. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
Vymiešame tuk s cukrom, postupne pridáme źĺtky, preosiatu múku zmieśanú so štipkou soli, pridáme kvások a rum a so zvyšným mliekom vyplacujeme cesto.
Necháme kysnúť asi 45min.Ja nechávam aj viac- mne sa cesto moc nezdvihne, ani vám sa moźno moc nezdvihne, ale neĺakajte sa, pri vysmážaní pirohy krásne nafúknu a budú veĺké a vláćne....
Po vykysnútí si rukou namočenou v múke priamo z misky vyberám také trochy cesta- vo veĺkosti asi väčšej mandarinky, tento kusok si troška poprášim múkou- ale iba tak symbolicky, aby som sa celá cestom nepolepila a do stredu vložím menśiu polievkovu lyžicu plnky, preložím na polovicu a cesto uzavriem stlačením oboch krajov. Dávajte si ale pozor, aby ste nedali moc plnky, lebo keď sa vám cesto raz pretrhne, ťažko ho už spojíte a pri vypráźaní by sa mohol piroh vykakať- proste vám z neho plnka vyjde..... Takto urobený piroh nechajte na doske kysnúť dalších 15 minút. Ja to mám tak odsledované, źe kým naplníte z tejto dávky posledný piroh makom, tak od dorobenia toho prvého vám už tých 15 minút ubehne...takže ja nećakám a kým dorobím posledný piroh, zaćnem ich vysmáźať.
Do hrnca nalejeme asi 3-4cm oleja od dna a necháme rozpáliť....potom opatrne piroh na vareśke poloźíme do oleja a smažíme- piroh musí na oleji plávať.....prvé 2 necelé minútky pražime pod pokrievkou- to sa nám ten piroh zdvyhne s potom obrátime a smažíime druhú stranu. POZOR, neodchádzajte od smaźenia, pirohy sú hotové kozmickou rýchlosťou- smaźia sa ozaj 3 minutky...teda odhadom.Necháme odkvapkať od oleja a posypeme cez sitko prášk. cukrom.
Ak pridáte do cesta ten rum, pirohy vám vôbec nebudú piť olej....budú chutné a vláćne...dobrú chuť!
A ešte plnka, tú pripravíme tak, źe všetky potrebne suroviny zmiešame a necháme v hrnci za stáleho miešania zahriat- pozor, nie variť!!!Iba zahriať, aby sa nám to všetko krásne zmiešalo a mliećko sa vpylo.Všetko!Výsledok stojí za to!