Ryžový nákyp s broskyňovým pyré



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30 dkg ryže, 7 dcl mlieka, soľ, vanil. cukor, 1/2 masla, 4 žľtka, 3 PL práš.cukru, citr. kora. Maslo a strúhanka na vysypanie tortovej formy. Bros. pyré: 1 veľký broskyň.kompót, 1 PL kopcovitá zlatého klasu, 1 PL práš.cukru, šťava z 1/2 citróna.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ryžu vyumývame, necháme odkvapkať a dáme variť s mliekom, štipkou soli a vanil. cukrom. Varíme na slabom ohni, kým sa mlieko neodparí. Potom ešte do teplého pridáme 1/2 masla - občas premiešame, kým sa maslo neroztopí. Necháme trochu vychladiť. Medzi tým si vymiešame žľtka s 3 lyžicami cukru do peny, pridáme citr. koru. A vyšľaháme sneh. Najprv spojíme ryžovú masu so žľtkovou- nakoniec pridáme sneh. Dáme piecť do tortovej formy na 180 st najprv prikryté alobalom cca 25 min. Potom odokryté cca 30min. Nákyp chytí hnedkastú korku. Nákyp nenechávajte zbytočne dlhšie v rúre, bude potom suchší. Ja nečakám na korku, zoberiem špajdlu a pichnem do stredu. Ak je špajdla čistá nákyp vyberiem.
Broskyňové pyré:
Broskyne bez vody vymixujem ponorným mixérom na kašu, pridám šťavu z citróna , cukor a dám do hrnca. V troške kompótovej vody rozhabarkujem polievkovú lyžicu zlatého klasu vlejem do hrnca. Privediem do varu. Hotovo. Možem serírovať. Ak chcete možte pyré uvariť aj s kompótovou vodou, ale potom pridajte viac zl. klasu.

Hotový ryžový nákyp....robila som spolovičnej dávky.
Broskyne vymixujeme na kašu, a pridáme rozriedený zlatý klas. Privedieme do varu.
....hotovo. Možme servírovať. Ďeťom bude mňamka určite chutiť.
Je to veľmi jednoduchá príprava....Na ryžový nákyp som schválne neuviedla obrázkový postup, lebo myslím ,že už tu je. Toto pyré možte použiť na hociaké sladké jedlo, napr. vanil. puding, krupičná kaša...ale to je už pre tých našich najmenších. Hoci aj moj manžel si rád takto zamaškrti. :-)))
.....nákyp výborne chutí aj s višňami. Polovicu hmoty vylejeme do vymystenej , vysypanej tortovej formy. Na to dáme odtečené višne a zalejeme zvyškom.
.......a tu je mňamka hotová. Na taniery polejeme višňovou šťavou. :-)
.........a takto nám chutilo. :-D
pre inšpiráciu....ryžový nákyp s jablkami a brusnicovým džemom. Jabľčka očistíme, pokrájeme na štvrťky. Dáme do hrnca, pridáme klinček, celú škoricu, troška cukru...cca deci vody. Podusíme a máme jabľčkový kompót. Na jabĺčka dáme po kávovej lyžičke džemu, zakryjeme ryžovym cestom a dáme piecť.