Jablkový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vajíčka, 300 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 škoricový cukor, 100 g mletých orechov, 1 dl oleja, 1 dl mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva ,2 lyžice kakaa, 400 g už očistených jabĺk***na polevu: 100 g čokolády na varenie, 50 g Cery, pár kvapiek oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Upravila som si pôvodný recept, podľa ktorého bol koláč dosť nízky a nebol ani taký nadýchaný, tak som pridala olej a mlieko, ubrala z cukru a pridala viac orechov.
 |
Zapneme rúru na cca 175-180° C, vymažeme plech maslom a vysypeme polohrubou múkou. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubé rezance.
Celé vajíčka najprv vymiešame s trochou cukru, |
 |
potom pridáme zvyšok cukru spolu so škoricovým (alebo miesto škoricového použite 1/2 lyžičky mletej škorice) |
 |
a vanilkovým cukrom |
 |
a vymiešame do hustej peny. |
 |
pridáme olej, |
 |
mlieko, |
 |
orechy, premiešame, |
 |
po lyžiciach pridávame múku, ktorú vopred rovnomerne vymiešame s práškom do pečiva a dvomi zarovnanými lyžicami kakaa a zároveň šľaháme. |
 |
Pridáme nastrúhané jablká (môžete použiť aj nastrúhané z mrazničky), poriadne premiešame |
 |
a vylejeme na pripravený plech. Dáme ihneď piecť. |
 |
Upečený necháme vychladnúť, alebo si ho ešte teplý natrite lekvárom. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť pri izbovej teplote |
 |
a nakrájame na rezy. Koláčik je nadýchaný a veľmi jemný. |