Čokoládové guľky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre 8 osôb: na tmavé guľky - 100ml smotany na šľahanie; 100 g tmavej čokoládovej polevy; 50 g čokolády na varenie na biele guľky - 100 ml smotany na šľahanie; 100 g bielej čokoládovej polevy; 40 g bielej čokolády; 2 ČL stužovača šľahačky; 30 g pomletých orechov; 30 - 50 g pomletých piškót na obaľovanie - postrúhanú čokoládu, kakao, podrvené pistácie

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Tmavé guľky - čokoládovú polevu necháme nad parou rozpustiť. Prilejeme smotanu, pridáme nastrúhanú čokoládu na varenie a za stáleho miešania na miernom plameni prevaríme. Odstavíme, necháme vychladnúť a na 5 - 6 hodín odložíme do chladničky. Potom dotuha vyšľaháme. Mokrými rukami formujeme z masy menšie guľky.
2. Biele guľky - rozpustenú bielu čokoládu spolu so smotanou a s nastrúhanou bielou čokoládou prevaríme. Odstavíme a tiež odložíme na 5 - 6 hodín do chladničky. Potom pridáme stužovač šľahačky a vyšľaháme. Pridáme pomleté orechy s piškótami, vypracujeme tuhšie cesto, z ktorého tvarujeme guľky.
3. Guľky obaľujeme v postrúhanej čokoláde, preosiatom kakau alebo podrvených pistáciách.