Peň pre horára na 50-tku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto mramorové podľa Dášky: 4 vajcia, 240g práškový cukor, 150ml oleja, 100ml vriacej vody, kakao, 250g hladkej múky, 1 prášok do pečiva (robila som z dvoch dávok, aby bol peň vyšší) plnka: 0,5l mlieka, 2 vanilkové pudingy, 1 Hera, 100g kryšt. cukru, 120g pomletých orechov********** plnku na kôru som zafarbila kakaom********* banány a kompotované mandarínky

POSTUP PŘÍPRAVY

cesto: Ušľaháme bielky s 1/2 cukru. V druhej mise šľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, môžme pridať vanilkový cukor. Postupne pridávame vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vyšľahaný sneh s cukrom. Jednu tretinu cesta odoberieme a prifarbíme kakaom. Formu na dne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. No s papierom na pečenie je to tiež fajn. Do stredu formy dáme 2 lyžice svetlej hmoty a do stredu lyžicu tmavej. Tak postupujeme až do minutia cesta. ***********

plnka: Puding s cukrom uvaríme v mlieku, necháme vychladnúť za stáleho miešania, ja som si trochu pomohla hrncom s vodou, vychladlo to pomerne rýchlo, potom po kockách primiešavame maslo, vznikne nám hladká kaša. Nakoniec primiešame pomleté orechy. ***********

Trochu plnky si odoberieme na natieranie bokov peňa, prifarbíme kakaom.

*