Talianske pralinky "Zuccherini"

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na košíčky: čokoládu na varenie, biele papierové košíčky
Na plnku: sušienky Amaretti (alebo iné krehké mandľové sušienky) * 80g čokolády na varenie * 1 lyžica studenej silnej čiernej kávy * 2 vajcia * 1 polievkovú lyžicu mandľového likéru Amaretto (alebo pomarančového likéru) *káva v kombinácii s horkou chuťou tmavej čokolády vytvára naozaj netradičnú sladko-slanú chuť, takže kto nie je zvyknutý môže pridať ešte aspoň 1 polievkovú lyžicu preosiateho práškového cukru - môj tip pre vás
POSTUP PŘÍPRAVY
kuk dolu...
 |
Papierové košíčky si porozkladáme a celé ich vnútro natrieme čokoládou - obrátime hore nohami, položíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chlade. Postup s natieraním potom opakujeme ešte raz a necháme opäť stuhnúť v chlade. Na obrázku sú košíčky odfotené tesne pred oddeľovaním papiera, takže preto nie sú hore nohami :)) |
 |
Po poriadnom vytuhnutí čokolády cca po 1hod. sa pokúsime oddeliť čokoládu od papiera. Mne to išlo celkom v pohode a to som ich robila úplne prvýkrát (pre úspech treba natierať čokoládu v hrubšej vrstve). |
 |
A začíname pripravovať plnku: čokoládu na varenie rozpustíme vo vodnom kúpeli (voda nesmie vrieť!), pridáme spomínaný cukor, premiešame a necháme dobre rozpustiť. Ďalej pridáme 1 lyžicu vychladenej kávy a opäť premiešame, aby sa nám spojila s čokoládou. |
 |
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky pridáme k čokoláde a nad parou dobre vymiešame. |
 |
Čokoládovú hmotu odstavíme z vodného kúpeľa, necháme trochu vychladnúť a pridáme 1 lyžicu Amaretta. Opäť dobre premiešame. |
 |
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zapracujeme do čokoládovej masy. |
 |
Takto by mala vyzerať finálna plnka do košíčkov - je to vlastne akási hustejšia pena. Pred plnením košíčkov ju dajte na 30min. do chladničky. |
 |
Sušienky Amaretti - nebudete ich potrebovaťaž tak veľa. |
 |
Do každého čokoládového košíčka dajte na spodok trošku rozdrvených sušienok. |
 |
Košíček potom za pomoci malej lyžičky naplňte pripravenou plnkou a môžte ľubovoľne ozdobiť. Pralinky dajte stuhnúť aspoň na 30min. do chladu. |