Nugát (pre výrobu praliniek, guliek,...)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200g lieskových orieškov * 250g kryštálového cukru * 6-10 polievkových lyžíc sladkej šľahačkovej smotany * 5 polievkových lyžíc vody * 125g horkej čokolády (nie varovej!)
POSTUP PŘÍPRAVY
Nugát je neoddeliteľná súčasť všetkých praliniek. Keďže viem, že na Slovensku je dodnes takmer nemožné kúpiť nugátovú masu, prispievam receptíkom ako si ho svojpomocne vyrobiť doma. Ja som použila na výrobu lieskovce, ale rovnako je možné namiesto nich použiť aj mandle a získate mandľový nugát. Samozrejme doma vyrobený nugát nie je úplne totožný s chuťou toho kupovaného ani s chuťou nugátových plniek v čokoládach, nakoľko tam je to už záležitosťou továrenskeho spracovanie - rôznych stabilizátorov, farbív, aróm, a pod. Doma vyrobený nugát však veľmi príjemne a prirodzene chutí aj vonia po pražených orieškoch a čokoláde a vždy bude mať taký status, že ste ho vyrobili vlastnými rukami, čo vždy veľmi ocenia ľudia, pre ktorých pralinky z neho vytvoríte...
Postup: nižšie...
 |
Najprv si pripravíme lieskovce. Do nugátu idú troška opražené. Takže si oriešky vysypeme na plech a strčíme na chvíľku!! do rúry. Poriadne ich kontrolujeme - nesmú veľmi zhnednúť, chceme ich len jemne opražiť. Počas pečenia ich vareškou premiešavame. Plech po nich ostane trošku mastný, lebo oriešky trochu pustia tuk. |
 |
Trošku opražené oriešky vysypeme do čistej utierky, zabalíme a naozaj dôkladne vyšúchame - to preto aby sme sa zbavili aspoň časti šupiek. (pri výrobe mandľového nugátu - mandle sa zbavujú šupky ponorením do vriacej vody - potom sa šupka ľahko zvlečie, olúpané mandle potom ešte opražíme rovnakým spôsobom ako lieskovce - dávajte naozaj veľký pozor, aby príliš nezhnedli!). |
 |
Tu je výsledok nášho snaženia - lieskovce sme zbavili časti šupiek a máme ich mierne opražené (zároveň sa celým príbytkom šíri nádherná aróma pražených lieskovcov:) Ako vidno na obrázku rovno ich vsypeme do elekt. robota a rozmixujeme na čo najjemnejšie, až by som povedala na kašu. |
 |
Rozmixované lieskovce... |
 |
Do hrnca vsypeme cukor s 3 polievkovými lyžicami smotany a 5 polievkovými lyžicami vody. A za stáleho miešania necháme na miernom plameni zovrieť. (ak sa nám počas prípravy masa nepozdáva, pridáme viac smotany - preto som aj v surovinách napísala také rozpätie - avšak nepreháňať, aby nugát nebol veľmi mastný! to uvedené množstvo smotany platí pre celý recept, to znamená, že vám musia ostať ešte 3 polievkové lyžice na dokončenie nugátu - viď nižšie.) |
 |
Za naozaj stáleho a dôkladného miešania uvaríme sirup - mal by mať trošku nahnedlú farbu - čiže cukor má trochu skaramelizovať - ako vidieť na obrázku môj síce nemá takú farbu (vidíte, aj s chybou sa dá spraviť dobrý nugát:), ale to nevadí. Bude vám to bublať, ale nezľaknite sa toho, hlavne dôkladne miešajte, aby sa cukor v sirupe úplne rozpustil. Neskúšajte sirup chutnať!!! Má vysokú teplotu - asi ako karamel, mohli by ste sa popáliť.... |
 |
Čokoládu rozlámte na kocky a postupne pridávajte do sirupu. Ďalšie kúsky pridajte až po rozpustení predošlých. Aj tu je najdôležitejšie stále miešať!! |
 |
Po rozpustení posledného kúska čokolády masu odstavte z ohňa, ale neprestávajte miešať. Po ruke majte pripravené rozmixované lieskovce - tie všetky nasypte do vzniknutej masy, pridajte ešte 3 polievkové lyžice smotany a všetko spolu dobre premiešajte. |
 |
Opláchnite formu na pečenie alebo zapekaciu misu s vysokými okrajmi studenou vodou a vylejte do nej nugát a rozotrite. Všetko robte šikovne, lebo nugát rýchlo tuhne. Nechajte ho stuhnúť pri izbovej teplote. Hotový možno použiť do Mozartových guliek alebo iných cukroviniek. |