Pravé Mozartove gulky (Mozartkugeln)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pravý nezafarbený mandľový marcipán * pravý mandľový marcipán zafarbený na zeleno (v pravých ručne vyrábaných je marzipán zafarbený na zeleno pridaním najemno zomletých neslaných pistácií) * nugát (kupovaný alebo doma vyrobený - návod nájdete v mojich receptoch) * čokoládový poleva (čokoláda na varenie + kúsok Cery) * papier na pečenie (na tieto guľky môžete samozrejme použiť aj zbytky nepravého marcipánu, ktorý vám ostal po zdobení torty, avšak pravý je pravý...:)

POSTUP PŘÍPRAVY

Zaujímavosti:
Mozartove guľky pochádzajú zo Salzburgu. Kdo by nepoznal tieto malé, drahé čokoládové guľky v zlatom alebo červenom obale s vyobrazením Mozarta, ktoré sú azda najslávnejšou rakúskou cukrovinkou. Toto sú však Mozartove guľky vyrábané v továrňach. Tie pravé sa vyrábajú ručne v Salzburgu - cukrárskej dielni rodiny Fürstovcov a sú balené v striebornom obale s modrým vyobrazením Mozarta. Ručne ich vyrába päť ľudí podľa receptúry z roku 1890. Jeden ručne robený kus stojí okolo 1 Eur. Ale aj tak sa dobre predávajú...:))


Takže ak sa chcete tak ako ja zahrať na člena rodiny Fürstovcov :)), môžte si výrobu guliek vyskúšať na vlastnej koži...

Zo zeleného marcipánu si vytvoríme malinkú guličku.
Z nugátu si odoberieme kúsok, v rukách ho roztlačíme na placku a zelenú guľočku v ňom obalíme.
Z nefarbeného marcipánu si odtrhneme väčší kus a v rukách vyformujeme tenšiu placku - kto chce môže si aj vyvalkať, ale takto je to jednuchšie a rýchlejšie.
A do vytvorenej bledej marcipánovej placky zabalíme nugátovú guličku s ukrytou zelenou guličkou.
Zformujeme peknú guličku, ktorú povaľkáme v dlaniach, aby mala hladký povrch.
A tú sú všetci páni na holenie :)) (lepšie povedané pripravení na čokoládový kúpeľ) Ale najprv ich ešte dajte aspoň na 30min. do chladničky, aby vytuhli. Len tak orientačne - celkovo som minula na uvedené množstvo guličiek na obrázku asi 200g pravého nefarbeného marcipánu, asi 1/3 domáceho nugátu vyrobeného z takého množstva, aké uvádzam v recepte na nugát a asi 50g zeleného marcipánu. Množstvá som hore nepísala preto, lebo logicky všetko závisí od toho, aké veľké guľky urobíte. Ja som urobila maličké.
Guľky namáčame do trochu vychladnutej čokoládovej polevy. Tú si pripravíme rozpustením čokolády na varenie s kúskom Cery vo vodnom kúpeli - voda nesmie vrieť. Nemám to odfotené, ale guľky som ukladala na papier na pečenie - čokoláda sa vôbec neprilepí a idú z neho ľahúčko dole. Potom už len uložiť do košíčkov....