Pravé Mozartove gulky (Mozartkugeln)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
pravý nezafarbený mandľový marcipán * pravý mandľový marcipán zafarbený na zeleno (v pravých ručne vyrábaných je marzipán zafarbený na zeleno pridaním najemno zomletých neslaných pistácií) * nugát (kupovaný alebo doma vyrobený - návod nájdete v mojich receptoch) * čokoládový poleva (čokoláda na varenie + kúsok Cery) * papier na pečenie (na tieto guľky môžete samozrejme použiť aj zbytky nepravého marcipánu, ktorý vám ostal po zdobení torty, avšak pravý je pravý...:)
POSTUP PŘÍPRAVY
Zaujímavosti:
Mozartove guľky pochádzajú zo Salzburgu. Kdo by nepoznal tieto malé, drahé čokoládové guľky v zlatom alebo červenom obale s vyobrazením Mozarta, ktoré sú azda najslávnejšou rakúskou cukrovinkou. Toto sú však Mozartove guľky vyrábané v továrňach. Tie pravé sa vyrábajú ručne v Salzburgu - cukrárskej dielni rodiny Fürstovcov a sú balené v striebornom obale s modrým vyobrazením Mozarta. Ručne ich vyrába päť ľudí podľa receptúry z roku 1890. Jeden ručne robený kus stojí okolo 1 Eur. Ale aj tak sa dobre predávajú...:))
Takže ak sa chcete tak ako ja zahrať na člena rodiny Fürstovcov :)), môžte si výrobu guliek vyskúšať na vlastnej koži...
 |
Zo zeleného marcipánu si vytvoríme malinkú guličku. |
 |
Z nugátu si odoberieme kúsok, v rukách ho roztlačíme na placku a zelenú guľočku v ňom obalíme. |
 |
Z nefarbeného marcipánu si odtrhneme väčší kus a v rukách vyformujeme tenšiu placku - kto chce môže si aj vyvalkať, ale takto je to jednuchšie a rýchlejšie. |
 |
A do vytvorenej bledej marcipánovej placky zabalíme nugátovú guličku s ukrytou zelenou guličkou. |
 |
Zformujeme peknú guličku, ktorú povaľkáme v dlaniach, aby mala hladký povrch. |
 |
A tú sú všetci páni na holenie :)) (lepšie povedané pripravení na čokoládový kúpeľ) Ale najprv ich ešte dajte aspoň na 30min. do chladničky, aby vytuhli. Len tak orientačne - celkovo som minula na uvedené množstvo guličiek na obrázku asi 200g pravého nefarbeného marcipánu, asi 1/3 domáceho nugátu vyrobeného z takého množstva, aké uvádzam v recepte na nugát a asi 50g zeleného marcipánu. Množstvá som hore nepísala preto, lebo logicky všetko závisí od toho, aké veľké guľky urobíte. Ja som urobila maličké. |
 |
Guľky namáčame do trochu vychladnutej čokoládovej polevy. Tú si pripravíme rozpustením čokolády na varenie s kúskom Cery vo vodnom kúpeli - voda nesmie vrieť. Nemám to odfotené, ale guľky som ukladala na papier na pečenie - čokoláda sa vôbec neprilepí a idú z neho ľahúčko dole. Potom už len uložiť do košíčkov.... |