Vlastné medové pláty na prípravu krémeša



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

25 dkg hladkej múky, 10 dkg práškového cukru, 5 dkg smetol (alebo iný tuk na pečenie), 1 vajce, 1 žĺtok, 1 lyžica rumu, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžica medu

POSTUP PŘÍPRAVY

Pôvodne som tu chcela dať recept na medovú krémešku, ale nakoľko je môj recept veeeeľmi podobný receptu Marcelky K. (http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=248), tak ho nebudem zbytočne zdvojnásobovať, len vám chcem dať tip, ako si pripraviť aj vlastné medové pláty na tento múčnik. Sú tenšie, ako tie z obchodu a myslím, že aj neporovnateľne chutnejšie (aspoň podľa názoru mojich návštevníkov, ktorí krémeš ochutnali). Príprava medových plátov nie je nijako náročná, dokonca časovo aj dosť krátka, nakoľko budú upečené coby-dup... :)
Ešte jeden tip - ja do šľahačky nedávam žiaden stužovač, len cukor a šľahačka krásne drží tvar, ešte sa mi nestalo, žeby sa roztekala...

Všetky ingrediencie si dáme do misky - maslo by malo byť zmäknuté, ak nie je, tak si ho radšej nastrúhajte
Vypracujeme cesto - vďaka maslu bude dosť lepkavé, takže miesime len dovtedy, kým sa jednotlivé časti nespoja
OPAK veľkého plechu si natrieme tukom a ideme naňho vyvaľkať polovicu nášho cesta
Pretože je cesto dosť mastné, lepilo by sa nám na valček, kľudne si valček počas vaľkania pomúčte. Cesto bude vyvaľkané naozaj úplne natenúčko, nebojte sa toho, ono v rúre narastie. Ak sa nám niekde počas vaľkania potrhá, dolepíme prstami :)
Šup s ním to trúby vyhriatej na 220 °C. Pečie sa naozaj krátko, asi 5 minút. Hotový je, keď začne krásne rozvoniavať a farba je zlatisto-hnedá
A teraz musíme pracovať rýchlo. Tenkým dlhým nožom za horúca musíme oddeliť plát od plechu. Ide to len kým je plát horúci a tým pádom mäkký. Akonáhle vychladne, stvrdne a už ho neoddelíte. Ak sa vám to nepodarí do vychladnutia, dajte ho ešte na chvíľku do trúby, aby zmäkol a pokračujte v oddeľovaní (ale mne sa to doteraz ešte nikdy nestalo)
Oddelený plát opatrne zosunieme na iný plech a urobíme rovnakým postupom plát druhý. Pláty sú po vychladnutí úplne tvrdé, ale keď ich naplníte plnkou a šľahačkou, do druhého dňa zmäknú a sú vynikajúce. Ja som naposledy robila krémeš z polovičnej dávky, preto som urobila aj jeden plát, ktorý som zahorúca ešte rozrezala na polovicu
Krémeš dokončíme tak, ako má v popise Emka a keď ho na druhý deň krájame horúcim nožom (ja ho nenámačam do horúcej vody, ale si ho priamo ohrievam nad plameňom), tak si dávame pozor na nenápadných pomocníkov, ktorí sa tvária akože nič keď na nich kuknete, ale ústa ich väčšinou prezradia ;)...
Dobrú chuť a dajte vedieť, keď moje pláty použijete pri príprave tohto skutočne vynikajúceho zákusku...