Lángoše od maminy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 12 ks lángošov: 500g hladkej múky, soľ, 2 dcl mlieka, čerstvé kvasnice, trocha kr.cukru - cca 1 kávová lyžička zarovnaná, 2 väčšie v šupke uvarené zemiaky, olej na vysmážanie, cesnaková pasta na potieranie: cesnak - 1 hlava, soľ, 1 dcl olej

POSTUP PŘÍPRAVY

.

1., Do misky si pripravíme múku, soľ a nastrúhame očistené zemiaky / na jemnom strúhadle /. 2., Urobíme si kvások: do vlažného mlieka / nie horúceho !! / pridáme trocha kr.cukru a rozdrvené kvasnice, tie nám pekne napučia. 3., kváok spolu s mliekom nalejeme do misky s múkou a zemiakmi, premiešame a mixérom na cesto, dobre vypracujeme, až sa nerobia na ceste bubliny. V prípade potreby dosypeme ešte trocha múky, ak sa cesto veľmi lepí na misku a nechce sa oddeliť od dna. 4., Dobre vypracované cesto prrikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto!!! Cesto nám za cca 20-30 minút krásne vykysne.
6., Vykysnuté cesto si vyložíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme na cca 12 batožtekov a ešte necháme chvíľu vykysnúť. Dáme si zohriať olej - musí byť HORÚCI a musí ho byť dosť. Ja dávam do WOK panvice do polovice olej.
7., Z batôžtekov si roztlačením rukou urobíme placku, ktorú začneme naťahovať ako pizzu v televízii. Cesto je vláčne a začne sa naťahovať, natiahnuté cesto vložíme do horúceho leja. POZOR! rýchlo je to hotovo, takže skoro hneď otáčame na druhú stranu a zatiaľ si pripravujeme druhý batôžtek. Hotový lángoš jemne natierame cesnakovou pastou ešte kým sú horúce, podľa chuti sa dajú donatierať. Prípadne použiť iné ochucovadlo. 8., Prajem Vám dobrú chuť a neodporúčam prijímať návštevy :o)). V prípade otázok rada odpoviem. Sú to tie NAJ lángoše :o)). Tímea