
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Pre 4 osoby: 80-100g pohánky * 1 veľký pór * 1 menší zeler * 50g posekaných lúpaných mandlí * Solčanka (vegeta alebo zeleninový bujón) * mleté čierne korenie * čerstvá alebo sušená petržlenová vňať * olej * morská soľ * kyslá smotana na ozdobu (nemusí byť)
POSTUP PŘÍPRAVY
Zaujímavosti:
Ak ste ešte neskúšali pohánku, tak vedzte, že robíte chybu.Táto hnedá obilnina so zrnkami trojhranného tvaru je unikátnou plodinou. Je prírodným zdrojom rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na cievy a krvný obeh. Znižuje krvácavosť, riziko infarktu, krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Používa sa i na detoxikáciu organizmu a podporu imunity. Pohánka má vysoký obsah vitamínov skupiny B, vápnika, zinku, medi a selénu, preto má priaznivý vplyv na nervovú činnosť. Je zdrojom kvalitných tukov i bielkovín.
Pohánka vďačí za svoje meno pravdepodobne mohamedánom, ktorí ju doniesli do Európy.
Vzhľadom na jej prednosti je ideálnou surovinou pre všetkých, ktorí sa radi zdravo stravujú. Oplatí sa ju zaradiť do jedálnička...
Postup prípravy: kuk nižšie ...
![]() |
Pohánku na sitku opláchneme pod studenou vodou a krátko nasucho opražíme v hrnci,kým neucítime jej korenistú vôňu. |
![]() |
Nakrájame si pór na tenké kolieska a očistený zeler najemno nastrúhame - takto pripravenú zeleninku podusíme na oleji - použijeme druhý hrniec (nie ten, kde sme pražili pohánku). |
![]() |
Keď je zeleninka trošku podusená, pridáme posekané lúpané mandle - ja som použila kupované a znovu všetko podusíme. Treba miešať, aby neprihorela. |
![]() |
Podusenú zeleninku s mandľami pridáme k opraženej pohánke. |
![]() |
Všetko zalejeme horúcou vodou (kto má vopred urobený zeleninový vývar, tak zaleje ním). |
![]() |
Pridáme Solčanku - každý podľa chuti (prípadne zeleninový bujón alebo vegetu). Dobre premiešame a polievku necháme zovrieť. Keď zovrie, naozaj iba chvíľku povaríme (rýchlo zmäkne)- kontrolujeme či je pohánka už mäkká... |
![]() |
Hotovú polievočku ešte dochutíme petržlenovou vňaťou a mletým čiernym korením. Prípadne, ak treba ešte dosolíme...Podávame s lyžicou kyslej smotany, ale aj bez nej chutí polievočka báječne... |