Jablkový alebo tvarohový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 300g polohrubej múky, 100g práškového cukru, 2 žĺtky, 200g masla, 1 prášok do pečiva, 2 veľké PL kakaa. JABLKOVÁ PLNKA: 1kg jabĺk, kryštálový cukor, vanilkový cukor, škoricový cukor podľa chuti. TVAROHOVÁ PLNKA: 1 kg tvarohu, vanilkový cukor, 3 žĺtka, práškový cukor, hrozienka podľa chuti. SNEH: 5 bielkov, 240g kryštálového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Jednoduchý a pritom výborný koláčik. My sme robili tento krát jablkovú verziu, pretože máme kopu domácich jabĺk a nevieme čo s nimi.
Zo surovín si vypracujeme cesto a dáme na chvíľu odležať do chladničky.
Medzitým si pripravíme plnku a dochutíme podľa chuti. Ak robíte jablkovú, jablká postúhajte na strúhadle a poriadne vyžmýkajte prebytočnú šťavu, potom ochuťte.
Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho na naň. Hneď na neho dáme plnku a dáme do vyhriatej rúry na 180°piecť.
Asi po 20min (to je len odhadový čas, všimnite si kedy začnú boky cesta tmavnúť) si pripravíme sneh. Bielka vyšľaháme s cukrom a natrieme tesne pred koncom pečenia na plnku. Sneh zapekáme maximálne už len 2 minútky, počas tohto zapekania zvýšte teplotu na maximum. Takto mne ostane sneh pekný vysoký a nespadne. No, dajte si pozor, sneh rýchlo hnedne.