Jemnučké kysnuté nutelové rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kvások: 100 teplej vody* 100 ml mlieka* 1PL kryštálového cukru* 42g droždia Cesto: 1 kg hladkej múky špeciál* 300 ml oleja* 400 ml mlieka* 1 PL kryštálového cukru* 1 vajce+ 1 vajce na potretie* 1 kypriaci prášok* 2 ČL soli* hladkú múku na pomúčenie dosky* asi 0,25 dcl mlieka na potretie* ľubovoľný lekvár alebo nutellu

POSTUP PŘÍPRAVY

Moja prvá skúsenosť s kysnutým cestom. Vynikajúce ľahučké kysnuté cesto, vhodné nielen na tieto rožky, ale aj na rôzne záviny, knedle či buchty.

K teplej vode prilejeme 1 dcl vlažného mlieka, pridáme lyžicu cukru, rozdrobené droždie a kvások necháme vykysnúť. Do preosiatej múky s kypriacim práškom pridáme vykysnutý kvások, olej, mlieko, cukor, vajce a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Obr. postup pri tomto kroku nemám, mala som dosť zababrané ruky, tak som si nechcela zababrať a mobil. Cesto som miesila ručne, asi 15 minút.
..a táákto krásne nám vykyslo...
Dosku si jemne pomúčime- neberte si príklad z tejto fotky =DD,stačí ju pomúčiť menej. Cesto rozdelíme na 8 bochníkov.
Každý bochník rozvaľkáme do tvaru kruhu.......
....a rozdelíme na 8 trojuholníkov.
Naplníme ich lekvárom alebo nutellou- ako vidíte na obr., široké okraje prehneme dovnútra aby sa dotýkali- poriadne zatlačíme, stočíme od širšieko konca k užšiemu- tiež "utesňujeme", aby nám nevytiekla plnka.
Poukladáme na olejom vymastený plech, potrieme vajíčkom rozšľahaným s 0,25 dcl mlieka a pečieme vo vyhriatej rúre nie pri veľmi vysokej teplote- asi tak pri teplote 170- 180°C, pretože inak popraskajú a nutella vytečie. Tiež cesto nesmiete vyvaľkať veľmi tenko.
.......upečené....
Môžeme posypať práškovým cukrom- ja som zmiešala so škoricou.