Sviečková na karamelovom základe



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

- mäsko (ja som dávala karé, ale môže byť akékoľvek mäso) - slaninka na prešpikovanie - 2-3 mrkvy, 2 petržleny, kus zeleru, 1 cibuľka - olej, 2 PL ocotu - 1 sladká smotana, 1 kyslá smotana - 4 PL cukru - 4 PL hladkej múky - celé nové korenie, bobkový list, vegeta, soľ - plnotučná horčica

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkovom postupe......

mäsko si prešpikujeme slaninkou
potrieme horčicou (kľudne viac horčice)
opražíme na oleji, ja som dávala olivový (môže byť obyčajný), pozor trošku to prská..
preložíme do plechu, zalejeme výpekom a posolíme zo všetkých strán (poriadne)
z 4 PL cukru si spravíme karamel na miernom ohni
takto to má vyzerať hotové, som preliala trošku do šálky, aby bolo vidieť farbu. Keď to budete mať takéto, odstavte z ohňa a prilejte 0,5 litra vody, pozor voda musí byť teplá - aj tak to prská... Povaríme až do vtedy, pokiaľ sa karamel vo vode úplne rozpustí...
karamelovú vodu vlejeme do pekáča, pridáme zeleninku (zeler, petržlen, mrkva - všetko pokrájané na menšie kúsky), cibuľu prekrojíme na menšie časti a taktiež pridáme. Ďalej 8 bobkových listov, 10 guličiek nového korenia a 2 PL octu. Všetko posypeme vegetou (nešetriť) a soľou. Zakryjeme alobalom a šup do pece na 1,5 až 2 hodinky pri 180 °C.
takto krásne sa nám to udusí...
mäsko vyberieme a dáme vychladnúť. Z zeleninky vyberieme korenie a bobkový list a prelejeme do hrnca.
všetko pekne rozmixujeme, ja som použila ponorný mixér - kto nemá, môže prepasírovať cez sitko.
prilejeme 1 liter teplej vody a privedieme k varu
zatiaľ si zmiešame 1kyslú smotanu s 1sladkou smotanou a 4 PL hladkej múky
keď sa nám omáčka varí, odstavíme z ohňa a vlejeme smotanky, za stáleho miešania privedieme k varu a povaríme (aby sa múka prevarila)
Dobrú chuť!