Čokoládový koláč bez múky (aj ako tip na Valentína...:)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

175g kvalitnej horkej čokolády * 175g masla (pravé!, nie Hera, Masielko a pod.) * 170g práškového cukru * 6 vajec * štipka soli * 175g pomletých nelúpaných mandlí * 1 polievková lyžica mandľového likéru Amaretto (prípadne Brandy alebo mandľová aróma) * maslo a trošku múky na vymazanie a vysypanie formy (a predsa tam ide múka:) * na ozdobu: čokoládová poleva, marhuľový lekvár, mandľové lupienky (alebo podľa fantázie...)

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento koláčik mi veľmi pripomína Sacher tortu, aj keď do tej sa mandle nedávajú. Jeho príprava je celkom rýchla, ak nerátam samotné pečenie. Je určený predovšetkým pre všetkých milovníkov čokolády. Patrí do skupiny veľmi vláčnych koláčikov (čokoláda v ňom zaručí tzv. mokrejší efekt:)

Príprava: Čokoládu rozlámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli (neprehriať!-voda nesmie vrieť). Maslo pokrájame na malé kúsky a spolu s práškovým cukrom elektrickým šľahačom šľaháme 5 min. (aby sa cukor dobre rozpustil), za stáleho miešania pridávame žĺtky. Potom pridáme rozpustenú čokoládu - nesmie byť veľmi horúca, pomleté mandle a polievkovú lyžicu likéru. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh (zo začiatku šľaháme na najnižších otáčkach a až ku koncu prepneme na vyššiu rýchlosť-to aby sa do snehu dostalo čo najviac vzduchu). 2/3 snehu dôkladne zamiešame do cesta a zvyšnú 1/3 už len opatrne vmiešame. Tortovú formu vymastíme kúskom masla a vysypeme múkou (uvedené suroviny sú určené pre formu s priemerom 24-26cm). Cesto do nej vlejeme a urovnáme. Pečieme mierne! asi 45min. (záleží aj od typu rúry, uvedený čas platí pre plynovú rúru, v elektrickej sa mi upiekol oveľa skôr, treba ho počas pečenia kontrolovať, aby neprihorel). Upečený koláč po vychladnutí natrieme redším marhuľovým lekvárom, polejeme čokoládou a posypeme mandľovými lupienkami.

Takto vyzeral koláčik v celej svojej kráse (ja viem - to ozdobenie nie je nič originálne, ale potešilo:)