Malinovo-čokoládová valentínska torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingrediencie: >>>KORPUS>>> 160 ml mlieka; 1PL masla; 3 veľké vajcia (žĺtky a bielky oddelene, ale ak máte menšie vajcia, tak použite žĺtky zo 4 vajec, ale bielky stačia naozaj len z troch); 200 g práškového cukru; 1 balíček vanilkového cukru; 150 g polohrubej múky; 3 PL kakaa holandského typu; 1 ČL prášku do pečiva >>>NÁPLŇ>>> 125 ml smotany na šľahanie; 125 g čerstvých alebo rozmrazených a odkvapkaných malín >>>ČOKOLÁDOVÁ POLEVA>>> 160 ml smotany na šľahanie; 160 g kvalitnej 70% čokolády nalámanej na kúsky; maliny na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Táto torta je odfotená na titulke februárového čísla (2009) časopisu Apetit. Je naozaj dobrá a veľmi jednoduchá. Nanešťastie bola v pôvodnom recepte chyba, ktorú som improvizáciou napravila, ale skoro ma to pripravilo o nervy. Takže množstvo ingrediencií trochu upravím, aby ste to už vy nemuseli zažiť.
Na tortu nie je treba srdcovú formu na pečenie. Ja osobne som použila klasickú kruhovú o priemere 23 cm, vyrobila som si papierovú srdcovú šablónu a potom som pomocou nej korpus pookrajovala. A cesta bolo v pomere ku náplni až až, takže mi nie je ľúto tých odkrojených kúskov.

Do kastrólika si dáme mlieko a maslo a zohrievame ho na sporáku kým sa maslo nerozpustí. Necháme ochladiť. Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Srdcovú formu alebo kruhovú formu s priemerom 23 cm vymažte maslom a vysypte múkou.
Do misky preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a pridajte vanilkový cukor.
V inej miske vyšľahajte žĺtky s práškovým cukrom aby zbledli a nabrali na objeme. V ďalšej miske vyšľahajte bielky dotuha. K žĺtkom prilejte mlieko. Prešľahajte ručným mixérom a pridajte zmes múky a kakaa. Všetko dobre prešľahajte a potom opatrne primiešajte veľkou varechou bielky.
Cesto vylejte do formy a pečte asi 30-35 minút. Skúste do cesta vpichnúť špajdľu - ak na nej po vytiahnutí neostanú vlhké kúsočky, cesto je upečené.
Korpus nechajte vychladnúť. Ak máte korpus kruhový, vyrobte si papierovú šablónu a pomocou nej vyrežte tvar srdca.
Smotanu na plnku vyšľahajte dotuha a zmiešajte s malinami.
Korpus rozrežte napoly a na spodnú časť rozotrite plnku. Položte navrch vrchný korpus. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu v smotane. Nechajte schladnúť, aby čokoláda trochu ztuhla. Potom plochou stierkou rozotrite čokoládu po vrchu torty a ozdobte malinami.