Obyčajný LÁNGOŠ? - to teda nie.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg múky (polohrubá špeciál-rétesliszt), 500g zemiakov, jedna kocka droždia, 1 lyžička soli, 5-6 dclmlieka
POSTUP PŘÍPRAVY
V prvom rade si umyjeme zemiaky a v šupke ich uvaríme, necháme vychladnúť a potom očistíme. Múku preosejeme do väčšej misky, pridáme soľ. V múke urobíme priehlbinku, do ktorej rozmrvíme kocku droždia(nasypte na to štipôčku práškového cukru-to je taká malá finta) a zalejte vlažným mliekom, nemusíte hneď použiť celé množstvo naraz. Z okrajov pohrabkajte do stredu trocha múky ako keby ste chceli zasypať tie kvasnice v mlieku , ale úplne ich nezahrabte aby mali kaďiaľ rásť. Potom misu prikrite utierkou a nechajte stáť aspoň pol hodinku(môžte aj viac). Uvidíte ako Vám ten stred napuchol(teda pri čerstvých kvasniciach určite). Do tejto múkovo - kvasnicovej zmesi prepasírujte zemiaky, alebo postrúhajte na väčšom strúhadle a pridajte aj zbytok mlieka a všetko zmiešajte (najlepšie špirálovým mixérom), kto má silu tak rukami.Cesto potom vyklopte na dosku a zakrite utierkou, takto by malo odpočívať min.1hodinu a určite zdvojnásobí svoj objem.POZOR cesto nevaľkať, len odrežte z neho jeden hrubší pás a ten prerežte na kusy zhruba 10x10xm a pomúčenými rukami ich len rozťahujte a položte zatiaľ na pomúčený podnos, popichajte vidličkou a môžte nechať ešte trocha stáť. Potom vyprážajte na rozpálenom oleji a ukladajte na papierové obrúsky, aby zjedli za Vás ten prebytočný olej. A zo smotankou v ktorej rozmiešate cesnak, no mňam DOBRÚ CHUŤ. A ešte niečo, všetko naraz nespapáte tak zbytok cesta vložte do mikroténového sáčku- postojí aj týžden, len POZOR RASTIE aj v chladničke.
 |
tu sú všetky suroviny okrem droždia to ostalo v chladničke, a tento druh múky je zaručene najlepší, a u nás sa pije bezlaktózové mliečko aj z toho sú lángoše super |
 |
rozmrvené kvasnice v múke |
 |
zalejte trochou mlieka a zahrabkajte |
 |
pozakrívajte utierkou |
 |
a takto po pol hodine napuchnú |
 |
pridajte prepasírované zemiaky a zmiešajte |
 |
vyklopte na pomúčenú dosku a v strede jemne prerežte nožom |
 |
po hodinke a viac takto narastie |
 |
nevaľkajte, len po kúskoch odrezávajte a naťahujte cesto, popichajte vidličkou na pár miestach |
 |
a vyprážajte, nezabudnite na servítky olej hlcú |