Mäsový nákyp

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 500 g mletého mäsa, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok, 4 vajíčka, 1 cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice ovsených vločiek, cca 100 g syra na strúhanie, 4 rožky, 4 dl mlieka
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Mäso pomelieme najemno /ja som mala hovädzie a bravčové/, pridáme soľ - nie veľa, budeme pridávať aj syr, tak aby to nebolo veľmi slané, na hrot noža mletého čierneho korenia, muškátového orieška, |
 |
premiešame, pridáme pretlačený cesnak |
 |
nadrobno nakrájanú cibuľu, |
 |
rožky namočené v mlieku - dala som aj grahamové, aj obyčajné (nežmýkame ich, pridáme celý obsah), premiešame |
 |
pridáme žĺtky |
 |
nahrubo nastrúhaný syr |
 |
ovsené vločky - vôbec ich tam nebudete cítiť /ale ani nemusia byť/, premiešame |
 |
z bielkov vyšľahaný sneh |
 |
vymiešame, vznikne nám takáto masa, |
 |
ktorú preložíme do zapekacej misy - mäsko ešte naberie pri pečení na objeme, tak zvoľte radšej vyššiu misu. Zakryjeme alobalom a dáme zapiecť na cca 40 min. pri teplote 190° C, potom odkryjeme a zapekáme ešte aspoň 15-20 min. |
 |
A máme zapečené, necháme to trošku vychladnúť, aby sa to stiahlo a lepšie krájalo. |
 |
Nákyp sa dá pekne z misy vybrať bez toho, aby ste ho niečím vymazávali, alebo vysypávali. Nakrájame a papáme ako teplé, alebo aj studené. Ak chcem vyprážané fašírky, robím presne to isté, len vajíčka dávam celé, prisypem ešte strúhanku a obaľujem už len v strúhanke, alebo upiecť v rúre na plechu s podložkou na grilovanie. A tiež je to výborné medzi žemle, ako domáci hamburger, alebo aj na spôsob čevabčiči - s horčicou a cibuľou. |