Dusene paradajkove zemiaky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 6 dospelackych porcii = 1,5 kg zemiakov * 1/2 cibule alebo 1 mala * 1-2 klobasy * pasirovane alebo sekane paradajky * 3 struciky cesnaku * provensalske korenie (prip. oregano, bazalka - co kto rad, takisto mozete pouzit aj cerstve,ked mate) * sol, MCK

POSTUP PŘÍPRAVY

kukuc na obrazkovy postup :o)

Potrebne prisady. Nakoniec som ale dala 2 klobasky
Na troske oleja si opecieme nakrajanu cibulu a klobasu. Oleja netreba vela, klobasa zvycajne pusti stavu (mast). Poprasime MCK
Tu som uz musela vymenit hrniec, nakolko som (opat) neodhadla mnozstvo zemiakov ;o) Takze k opecenej klobaske pridame zemiaky nakrajane na priblizne 0,5 cm polkolieska, pokial sa nam podari, chvilu spolu poprazime. Pri takom mnozstve to ale nema velmi vyznam, aj tak sa nam to vsetko neopecie... :o)
Zalejeme pasirovanymi paradajkami a dolejeme vodu, aby boli zemiaky zaliate az po vrch (aby sa vsetky rovnako udusili - takze este trosku viac ako som dala ja - to len pre fotenie ;o). Osolime a pridame provensalske bylinky. Vsetko podla chuti. Niektore znacky korenia maju provensalske dost silne, vtedy staci naozaj malinko. A prikryte dusime do zmaknutia. Obcas jemne premiesame, aby sa nam zemiaky nahodou nepripalili. (Pokial pouzijete krajane paradajky a zda sa vam, ze to bude slabo paradajkove, kludne tam pridajte aj maly pretlak)
Ked su zemiaky makke, pridame pretlaceny cesnak a este chvilku povarime. Ja to nechavam naozaj len par minut (max.5), aby cesnak nestratil silu a vitaminy ;o) Podla potreby este dosolime.
No a to je vsetko. Na vrch mozeme pridat za lyzicu kyslej smotany, na zjemnenie. Obvykle to jeme len tak same, ale ked sme velmi hladni, tak ako ja dnes, mozeme si k tomu dat nejake fajne cerstve pecivo ;o)